Dostupni linkovi

SZO: Napredak u borbi protiv ebole


Svet je ostvario "ogroman napredak" u borbi protiv smrtonosnog virusa ebole, izjavila je direktorka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Margaret Čen.

Liberija nije prijavila novi slučaj ebole u proteklih 10 dana, a ogroman napredak ostvaren je u Sijera Leoneu, rekla je Čen za AFP na marginama konferencije u Abu Dabiju.

Uprkos pojedinačnim slučajevima u Gvineji, "sarađujemo blisko na podršci predsedniku Alfa Kondeu i njegovom timu da stignemo na nula" infekcija, istakla je Čen.

Upitana kada bi SZO mogla da proglasi kraj epidemije ebole, Čen je rekla da se nada da bi to moglo da bude uskoro.

"Ovaj virus je veoma lukav virus...Nadam se da će to biti uskoro, ali važna stvar je: biti na oprezu, ostati pripravan i ne dozvoliti da nas virus ponovo prevari", kazala je Čen.

Čen je ponovila upozorenja da je "svet loše pripremljen za ozbiljnu i održivu epidemiju" i dodala da ukoliko države žele "globalnu zdravstvenu bezbednost, moraju da investiraju" u nju.

"Uzimajući iskustvo sa ebolom, mi možemo da ubrzamo neke reforme i (uključimo) dodatne reforme kako bi pripremili SZO da se izbori sa mega krizom", navela je Čen.

Njene izjave usledile su nedelju dana nakon što je SZO saopštio da je broj umrlih od najveće epidemije ebole u svetu premašio cifru od 10.000.

Najveći broj žrtava epidemije, koja je počela krajem 2013, je u zapadnoafričkim državama - Sijera Leoneu, Gvineji i Liberiji.

XS
SM
MD
LG