Dostupni linkovi

Mogherini za napad optužila "terorističke organizacije"


Šefica Evropske diplomatije Federica Mogherini je optužila je "terorističke organizacije" za današnji napad na muzej pun stranih turista u Tunisu, u kojem je poginulo 19 osoba, od toga 17 stranih turista.

U drugoj izjavi povodom napada i talačke krize iz njene je kancelarije prvobitna optužba na račun militanata Islamske države i njenog ogranka u Tunisu, preformulisana na "terorističke organizacije".

Iz prvobitnog saopštenja je uklonjena referenca Deash, što je arapski akronim za Islamsku državu.

"Napadom izvedenim u Tunisu danas, terorističke organizacije su još jednom za metu odabrale države i narode mediteranskog regiona " navela je Mogherini.

"To jača našu odlučnost da bliskije sarađujemo sa našim partnerima i da se suprostavimo terorističkim prijetnjama" navela je Mogherini dodajući:

"EU je odlučna da mobiliše sva sredstva sa kojima raspolaže u cilju pune podrške Tunisu u borbi protiv terorizma i reformi njihovog sektora sigurnosti".

I SAD su osudile teroristički napad na muzej Bardo u Tunisu i ubistvo 19 ljudi od kojih su većina državljani EU.

Državni sekretar John Kerry u saopštenju je dao podršku vladi Tunisa u borbi protiv terorizma.

"SAD stoje uz narod Tunisa u ovom teškom trenutku i nastavljaju da podržavaju tunižanske snage u napredovanju kao sigurnijem, prosperitetnijem i demokratskijem Tunisu", naveo je Kerry.

XS
SM
MD
LG