Dostupni linkovi

Jedanaest zemalja pozvalo SAD da povuku dekret o Venecueli


Jedanaest zemalja "Bolivarske alijanse za obe Amerike" (ALBA) prošle noći je pozvalo predsednika Baraka Obamu da povuče dekret kojim je Venecuela proglašena za "neuobičajenu i vanrednu pretnju" bezbednosti SAD.

Sa skupa u Karakasu sazvanog samo zbog tog pitanja, zemlje-članice grupe ALBA u završnom saopštenju koje je pročitao venecuelanski predsednik Nikolas Maduro, zahtevaju od Vašingtona "hitan prekid uznemiravanja i agresije" na Venecuelu.

Venecuela "ne predstavlja pretnju bilo kojoj zemlji, jer je ona solidarna zemlja koja je pokazala spremnost za saradnju s narodima i vladama u regionu", piše u deklaraciji šefova država ili vlada zemlje grupe ALBA.

U toj grupi su: Kuba, Venecuela, Bolivija, Ekvador, Nikaragva, Dominika, Sveti Vinsent i Grenadini, Sveta Lucija, Grenada, Antigva i Barbuda, Sent Kits i Nevis.

Predsednik Obama je prošle nedelje potpisao dekret koji predviđa sankcije protiv rukovodstva Venecuele koja je opisana kao "neuobičajena i vanredna pretnja po nacionalnu bezbednost" SAD.

Kao odgovor, Karakas je povukao svog otpravnika poslova iz ambasade u Vašingtonu. Predsednik Maduro je u nedelju od Narodne skupštine dobio posebna ovlašćenja da vlada dekretima zbog "imperijalističke agresije" SAD.

Ministarstvo spoljnih poslova Venecuele je u utorak na čitavoj stranici "Njujork tajmsa" objavilo "Pismo američkom narodu", u kojem tvrdi da "Venecuela nije pretnja" SAD i poziva na ukidanje sankcija koje je doneo Obama.

Pre zasedanja ALBA, dvanaest zemalja Unije južnoameričkih zemalja (Unasur) sastalo se u subotu u Kitu, u Ekvadoru, tražeći poništenje sankcija Vašingtona protiv Venecuele, koje vide kao pretnju upadom SAD u tu zemlju.

XS
SM
MD
LG