Dostupni linkovi

Venecuela optužila SAD za ugrožavanje suvereniteta


Jedanaest zemalja "Bolivarske alijanse za obje Amerike" prošle noći je pozvalo predsjednika SAD Baraka Obamu da povuče dekret kojim je Venecuela proglašena za "neuobičajenu i vanrednu prijetnju" sigurnosti SAD.

Sa skupa u Karakasu sazvanog samo zbog tog pitanja, zemlje-članice grupe ALBA u završnom saopštenju koje je pročitao venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro, zahtijevaju od Vašingtona "hitan prekid uznemiravanja i agresije" na Venecuelu.

Venecuela "ne predstavlja prijetnju bilo kojoj zemlji, jer je ona solidarna zemlja koja je pokazala spremnost za saradnju s narodima i vladama u regionu", piše u deklaraciji šefova država ili vlada zemlje grupe ALBA.

U toj grupi su: Kuba, Venecuela, Bolivija, Ekvador, Nikaragva, Dominika, Sveti Vinsent i Grenadini, Sveta Lucija, Grenada, Antigva i Barbuda, Sent Kits i Nevis.

Predsjednik Obama je prošle sedmice potpisao dekret koji predviđa sankcije protiv rukovodstva Venecuele koja predstavlja prijetnju. Kao odgovor, Karakas je povukao svog otpravnika poslova iz ambasade u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG