Dostupni linkovi

Davutoglu: Razgovori sa Asadom kao rukovanje s Hitlerom


Turski premijer Ahmet Davutoglu odbacio je danas predloge da bi trebalo razgovarati sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom, ocenjujući da to ne bi bilo ništa drugačije od rukovanja sa Adolfom Hitlerom, Slobodanom Miloševićem, Radovanom Karadžićem ili Sadamom Huseinom.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je u intervjuu tokom vikenda da će Vašington naposletku morati da razgovara sa Asadom, ukoliko se želi mir u Siriji, što je naišlo na žestoko reagovanje Ankare, koja je saopštila da sa Asadom nema o čemu da se pregovara.

"Ukoliko sednete i rukujete se sa Asadom posle svih tih masakara i uprkos hemijskom oružju koje ste vi (SAD) proglasili za crvenu liniju, onda vaša ruka nikada neće biti izbrisana iz istorije", rekao je Davutoglu obraćajući se poslanicima svoje vladajuće stranke Pravde i razvoja (AKP) u parlamentu.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki pokušala je u ponedeljak da pojasni Kerijev stav, izjavivši da Asad nikada neće biti deo mirovnih pregovora.

"Pozdravljamo taj demanti", naveo je Davutoglu.

Turska, bivši saveznik Bašara Asada, prekinula je veze sa Damaskom nakon izbijanja građanskog rata u Siriji 2011. i podržala pobunu protiv režima u Damasku, poizivajući u više navrata da Bašar bude uklonjen sa vlasti.

XS
SM
MD
LG