Dostupni linkovi

Španija pojačala pritisak na Grčku


Španija je pojačala pritisak na Grčku da ispuni obećanja koja je dala evropskim partnerima i učini sve da okonča dužničku krizu i ostane u eurozoni.

“Ne želim da Grčka napusti eurozonu. Ne vjerujem da bi to bilo dobro za nju niti za ostale Evropljane. Želio bih da Grčka poštuje svoje obaveze, kao što to činimo svi mi ostali\", rekao je premijer Španije Mariano Rajoy.

Grčki ministar odbrane, Panos Kamenos upozorio je u nedavnom intervjuu njemačkom listu Bild da bi se, ukoliko Grčka napusti eurozonu, to kasnije dogodilo i sa Španijom i Italijom, prenosi B92.

"Ako Grčka eksplodira, Španija i Italija će biti sljedeće, a u nekom trenutku i Njemačka", rekao je Kamenos, čiji su komentari podsjetili na upozorenja brojnih ekonomista sa vrhunca krize u eurozoni sredinom 2012, kada je Španija bila na ivici da zatraži međunarodnu finansijsku pomoć poput Grčke.

Rajoy je rekao da je najteži period krize iza Španije, ukazujući na to da su prinosi na španske obveznice na rekordno niskim nivoima, što je ključni pokazatelj finansijske stabilnosti.

Grčka je, međutim, isključena sa finansijskih tržišta u vrijeme kada se bori da stabilizuje javne finansije. Nova grčka vlada nije primila ni euro iz programa međunarodne finansijske pomoći, kog su Atini odobrili EU i Međunarodni monetarni fond (MMF), budući da je još u pregovorima sa kreditorima o reformama koje mora da sprovede u zamjenu za novi kreditni sporazum.

"U poziciji smo da pomognemo Grčkoj, ali ona prvo mora sama sebi da pomogne. Grci ne mogu da kažu - Dajte nam novac, a mi ćemo uraditi sa njim ono što mislimo da je najbolje. Oni moraju da rade ono što rade svi ostali", rekao je Rajoy.

XS
SM
MD
LG