Dostupni linkovi

Reakcije na Dodikovo vrijeđanje novinarke: Nedopustiv šovinizam i rasizam


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Novinarska udruženja, intelektualci, novinari iz cijele Bosne i Hercegovine i dalje šalju, bez prestanka, poruke podrške koleginici Gordani Katani koju je na konferenciji za novinare u subotu samo zbog postavljenog pitanja, koje mu se nije svidjelo, izvrijeđao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je još jednom demonstrirao mržnju i patološki bijes prema koleginici Katani samo zato što profesionalno radi svoj posao i što je žena, navodi se između ostalog u reagovanju Udruženja novinara BIH.

Predsjednik RS Milorad Dodik, odgovarajući na legitimno novinarsko pitanje, još jednom je izvrijeđao novinara. Ovoga puta dopisnicu Oslobođenja iz Banjaluke Gordanu Katanu i to vulgarno, šovinistički i rasistički, komentarišući njen izgled, nacionalnu pripadnost i medij za koji radi. Tokom tog dvominutnog, najblaže rečeno primitivnog nastupa Dodik je između ostalog rekao:

“Kad vas pogledam onda i shvatim zašto ste stalno negativni, jer vi nikada ne možeti ni imati ništa pozitivno… Dolazite iz medija koji je takav i dolazite naravno iz naroda koji je takav…”, rekao je Dodik novinarki.

“Ja nisam stalak za mikrofon. Ni stenograf. I nikada neću to biti. Eto to je moj odgovor svim miloradima dodicima, sviđalo im se to ili ne”, napisala je na svom facebook profilu novinarka Gordana Katana.

Nekadašnja saradnica Radija Slobodna Evropa za naš program kaže da je za nju nevjerovatno da se u BiH danas u javnom prostoru na tako eksplicitan način koristi jezik mržnje i da se pokazuje nacionalna netrpeljivost.

Gordana Katana
Gordana Katana

“To je ono što je problem. Problem je pogotovo kada to čini osoba koja obavlja vrlo visoku političku funkciju, bez obzira o kome je riječ. Dakle, napad gospodina Dodika na mene problematičan je samo u onoj mjeri u kojoj je to spuštanje na ličnu ravan. Dakle, Dodik uvodi jezik mržnje, spuštanje čitavih odnosa na ličnu ravan, što je za mene potpuno neprihvatljivo”, kaže Gordana Katana.

Bezbroj primitivnih političara

Posljednji je napad predsjednika RS Milorada Dodika na novinarku Oslobođenja Gordanu Katanu neka vrsta dokaza da je ovdje odnos političkih moćnika prema javnosti dobio sve odlike potpuno neuređenih divljih država, kaže profesor iz Sarajeva Enver Kazaz.

“Činjenica da nijedna institucija sistema ne reagira na takva ponašanja političkog moćnika pokazuje da je BIH zbir tri divlja društva, sa tri obogotvorene etničke oligarhije i bezbroj primitivnih, a ne samo bahatih, gotovo divljački postavljenih političara prema javnom prostoru”, objašnjava Kazaz.

Predsjednik RS i SNSD–a brutano je prekršio pravo Gordane Katane na slobodan i dostojanstven novinarski rad, javno pljunuo na njena nacionalna i ženska ljudska prava i pri tom se pohvalio kako ima diskriminatorski odnos prema Oslobođenju, čije je čitanje u javnim institucjama lično zabranio, podsjeća u svom saopštenju Udruženje novinara BiH.

Podsjetimo, na press konferenciji, održanoj 14. marta u Banjaluci nakon zasjedanja Glavnog odbora SNSD-a, Milorad Dodik je zbog legitimnih novinarskih pitanja o zbivanjima u ovoj stranci, kao i izbjegavanju trogodišnje zatvorske kazne i bijegu iz Republike Srpske Mileta Radišića, lokalnog tajkuna i bliskog Dodikovog prijatelja, izvrijeđao novinarku.

Napad na novinarku Oslobođenja nastavak je višegodišnje prakse najviših zvaničnika RS u neprimjerenom odnosu prema novinarama, kaže predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić.

“Očigledno da ovo nije izdvojeni eksces već tendencija kojom najviši zvaničnici šalju poruku svim ostalim da se prema novinarima treba tako odnositi”, kaže Vukelić.

Ovo potvrđuje i činjenica da je dan prije napada na novinarku Katanu, dugogodišnji novinar Marinko Sekulić Kokeza, koji radi za RTV Srebrenica, prijavio je prijetnje koje mu je uputio Dragić Glišić, odbornik SNSD–a u Skupštini Opštine Srebrenica.

Glišić je, kako navodi Sekulić, prijetnje uputio telefonom i to ne samo njemu, već i cijeloj njegovoj porodici.

Pretpostavlja da je razlog prijetnji tekst koji je objavila agencija Fena, a koji je prenio veći broj medija, između ostalog i portal na kojem je do prije nekoliko mjeseci radila Sekulićeva kćerka kao izvršna urednica.

Čini se da i niži funkcioneri Dodikovog SNSD-a postupaju po oprobanom receptu svog političkog lidera. Napad na novinarku Oslobođenja nije prvi po kojem će Milorad Dodik biti upamćen. Sa press konferencija je istjerivao novinare, zabranjivao im dolazak u zgradu Vlade, vrijeđao ih i psovao, naročito ako dolaze iz medija koji mu nisu naklonjeni niti su pod njegovom kontrolom.

Možda i gore od primitivnog nastupa čovjeka koji je izabran da vodi jedan bh. entitet jeste činjenica da su kolege novinari mirno držali svoje mikrofone i slušali kako vrijeđa po ko zna koji put nekog od koleginica ili kolega.

XS
SM
MD
LG