Dostupni linkovi

Evropski Savjet pozdravlja odluke političkih lidera BIH


Evropski savjet pozdravio je danas, u sklopu zaključaka od decembra 2014., usvajanje pisane Izjave Predsjedništva BIH od 29.januara, te potpis lidera političkih partija i prihvatanje Izjave i u parlamentu BIH, tokom posjete ministrice vanjskih poslova EU i potpredsjednice EK, Federice Mogherini 23.februara.

Imajući u vidu obaveze koje je preuzela Bosna i Hercegovina, u skladu sa zaključima od 15.decembra 2014, Savjet zaključuje da su neophodne mjere preduzete zbog čega je postignuta saglasnost da započene stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.

Savjet poziva lidere Bosne i Hercegovine da održe svoja obaćanja i ispune obaveze, uključujući i one povezane sa usvajanjem predstojećeg Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP).Evropski Savjet poziva BIH da ostane posvećena EU u skladu sa novim pristupom i iskoristi pozitivan momentum za provođenje inicijalne agende reformi u konsulatcijama sa EU.

Reformski plan bi takođe trebalo razvijati i usvajati u saradnji sa civilnim društvom, uključujući i provođenje reformi koje se podrzumijvaju pod takozvanim Kopenhaškim kriterijumima te usaglašenim pitanjima funkcionalnosti (uključujući i EU mehanizme koordinacije).

Vidljivi napredak u primjeni ove reformske agende, uključujući i "pakt o rastu i zapošljavanju" biće neophodan za zahtjev za članstvo koji će razmatrati EU, stoji u saopštenju Evropskog Savjeta.

XS
SM
MD
LG