Dostupni linkovi

Hrvatska: Zakonskim izmjenama do boljeg nogometa


Hrvatski navijači, 2013.
Hrvatski navijači, 2013.

Politika voli nogomet, i nogomet voli politiku. Siva eminencija hrvatskog nogometa Zdravko Mamić rado je viđen gost HDZ-a, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obilato ga je financirao. Aktualna vlada lijevog centra najavljivala je isušivanje nogometne močvare, ali je polomila zube i odustala. Sada pokušavaju bar nešto napraviti gurajući izmjene zakona što su ih napisali „Hajdukovi“ navijači.

Isušivanje nogometne močvare i najava istjerivanja Zdravka Mamića iz hrvatskog nogometa, bila su među najefektnijim predizbornim obećanjima koalicije lijevog centra pred tri i po godine. Socijaldemokrat Željko Jovanović, koji je to najavljivao, više nije resorni ministar, a Zdravko Mamić i dalje je siva eminencija hrvatskog nogometa. Kontrolira dva prvoligaša - "Dinamo" i "Lokomotivu", kontrolira Hrvatski nogometni savez, a i suci su nekako jako skloni njegovim klubovima i neskloni konkurenciji.

Buni se "Hajduk", buni se "Rijeka", ali - bez nekog prevelikog efekta. Protiv Mamića je čak i pretežni dio "Dinamovih" navijača – Bad Blue Boysa, a u nedavnom sukobu Boysa privrženih Mamiću i Boysa koji žele "Dinamo" bez Mamića, u zagrebačkoj Dubravi, bilo je čak i pucnjave i ranjenih.

I dok većina Bad Blue Boysa bojkotom i prosvjedima želi otjerati Mamića i uvesti red u hrvatski nogomet, "Hajdukovi" navijači okupljeni u udrugu "Naš Hajduk" krenuli su drugim smjerom - izradili su izmjene Zakona o sportu. Saborski zastupnik Hrvatske narodne stranke Srđan Gjurković je prikupio potpise zastupnika za njihov prijedlog i uvrstio ga u dnevni red Sabora.

"Same izmjene zakona su pohvala za jednu navijačku udrugu koja je shvatila da se kroz legitimne institucije Hrvatske, stvari mogu, poboljšavati i rješavati, a ne kroz ulicu. To je jedna demokratska poruka", navodi Gjurković.

A da je "Torcidašima" voda došla do grla, pokazuju riječi tajnika udruge "Naš Hajduk" Ivana Rilova, koji kaže kako priča o izmjeni Zakona nije samo priča o sportu.

"Naše je viđenje da je ovo, na jednoj simboličnoj razini, priča o današnjoj Hrvatskoj. Da je priča o jednom sukobu između vulgarne, sirove, beskrupulozne i besramne Hrvatske i jedne uljuđene, civilizirane i pristojne Hrvatske. S tim da ona prva, na ovom kompletnom primjeru, govoreći o nogometu, lomeći kralježnicu hrvatskog nogometa, grabi i grabi", kaže Rilov.

Zdravko Mamić
Zdravko Mamić

Izmjenama Zakona o sportu koji je upućen u hitnu proceduru jasnije se uređuje financiranje sporta i inzistira na transparentnom trošenju novca, traži se da se rad u sportu zabrani, ne samo kazneno osuđivanim, nego i prekršajno osuđivanim osobama - čime se izravno cilja na ekscesima izuzetno sklonog Mamića.

"Apsolutno podižemo nivo morala i etike jer sport moramo gledati kao nešto što je za našu djecu, kroz koji se oni i razvijaju i druže. Odvlačimo ih iz kafića i ulice i dovodimo ih u nešto što je i odgoj i obrazovanje. Oni koji to prezentiraju, moraju biti i oni i koji su primjereni, a ne osuđeni zbog nekakvih nereda", konstatira Srđan Gjurković.

Također, izmjenama zakona traži se da vrhunski profesionalni klubovi budu zastupljeni i imaju nekog utjecaja u skupštinama sportskih saveza, što sada - na štetu primjerice "Hajduka" - nije slučaj.

Novinar portala Index.hr, Zvonko Alač, tvrdi da je i ova inicijativa, kao i mnogo drugo toga u Hrvatskoj, tempirana u predizborno vrijeme.

"Zgodan politički moment i politički trenutak, par mjeseci pred izbore, da se tako nešto pokreće. Znamo svi da će svako zapljeskati jednom populističkom potezu kao što je svakako onaj koji je usmjeren protiv Zdravka Mamića. On je, ne zaboravimo, usprkos svemu, jedan od najomraženijih ljudi u državi", kaže Alač.

Alač procjenjuje da će odluku o Mamićevom ostanku ili odlasku, ipak, donijeti HDZ, za kojeg vjeruje da će se vratiti na vlast na parlamentarnim izborima krajem godine.

"Ako HDZ u jednom trenutku ocjeni da mu je Mamić preveliki balast, onda će on otići iz kluba i sporta. Ako pak ne, on će ostati još jači nego ikada", ističe Alač.

Jer Alač iznova podsjeća da je Mamić u kampanji Kolinde Grabar Kitarović bio motivator i donator, ali - doslovce i HDZ-ov čuvar parkirališta. Jer, Kolindin je autobus za kampanju između odlazaka na teren u kampanju, bio svo vrijeme parkiran na "Dinamovom" službenom parkiralištu.

Drugi je krak Mamićeve povezanosti s politikom, zbog sumnje na korupciju, uhapšeni Milan Bandić, koji je iz zagrebačkog gradskog proračuna obilato financirao "Dinamo", a Bandićev odvjetnik i vlasnik medijskog koncerna "Europapressholding" Marijan Hanžeković će, slučajno ili ne, voditi i skori postupak privatizacije "Dinama".

XS
SM
MD
LG