Dostupni linkovi

OEBS: Primirje u Ukrajini i dalje krhko


Primirje u istočnoj Ukrajini i dalje je krhko iako se u načelu poštuje, ocenio je OEBS, mesec dana posle potpisivanja sporazuma o prekidu vatre u Minsku.
"Prekid vatre se uglavnom poštuje na prvoj liniji fronta", uprkos povremenoj razmeni vatre, izjavio je zamenik šefa misije OEBS-a Aleksandar Hug.

Prema njegovim rečima, postoje dva žarišta u kojima se ne poštuje primirje. To su selo Širokine oko deset kilometara od strateške luke Marijupolj i zona oko aerodroma kod Donjecka pod kontrolom proruskih pobunjenika.

"Pozitivna stvar je da se u većini tih sukoba koristi lako naoružanje ili oružje malog kalibra. To je znak da je teško naoružanje povučeno", rekao je Hug.

Predstavnik OEBS-a je izrazio žaljenje što posmatračima nije omogućeno da kontrolišu povlačenje teškog naoružanja zaraćenih strana. OEBS još nije dobio spisak povučenog oružja i nije mogao da poseti skladišta s tim oružjem.

"Ta relativna stabilnost je još nesigurna i krhka", rekao je Hug i dodao da bi povučeno oružje moglo za kratko vreme da bude vraćeno na prvu liniju fronta.

Mandat posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini produžen je za godinu dana, a broj posmatrača biće skoro udvostručen.. "Odluku su danas donele zemlje članice OEBS. U skladu sa tim, misija sada može da poveća broj posmatrača skoro na 1.000", rekla je portparolka OEBS-a Mersiha Podžić.

OEBS trenutno ima oko 470 posmatrača na terenu u Ukrajini, dodala je ona.

Prema njenim rečima, produžen je i mandat misije do 31. marta 2016. godine, preneo je AFP.

XS
SM
MD
LG