Dostupni linkovi

BH gas će redukovati isporuke gasa Sarajevogasu zbog duga


Kompanija "BH-gas" saopštila je danas da će redukovati isporuku gasa "Sarajevogasu", jer ova firma "BH-gasu" duguje više od 70 miliona KM.

"Navedena mjera je u skladu sa zaključcima Vlade Federacije BiH od 10. feruara i Vlade Kantona Sarajevo od 23. februara, i neophodna je da bi se obezbijedilo snabdijevanje gasom BiH u narednom periodu", navodi se u saopštenju "BH-gasa".

Iz ove kompanije naglašavaju da su obezbijedili dovoljne količine gasa za održavanje gasnog sistema i isporuku zaštićenim potrošačima, u skladu sa bilansom energetskih potreba za Kanton Sarajevo, te da je odgovornost na kompaniji "Sarajevogas" da rasporedi isporučene količine gasa prema ovim kategorijama korisnika.

"BH-gas" očekuje u najkraćem roku da "Sarajevogas", shodno pomenutim zaključcima Vlade FBiH i Vlade Kantona Sarajevo, izmiri dio svojih obaveza i dostavi mjenice kao garant plaćanja, te da u narednom periodu ispoštuju dinamiku plaćanja koju su predložili zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo.

"S ciljem informisanja javnosti navodimo da je 'Sarajevogas' u januaru prošle godine uplatio 17,2 miliona KM, a u februaru iste godine uplata je iznosila 16,3 miliona KM. U januaru ove godine uplaćeno je samo 10 miliona KM, a u februaru 11,8 miliona KM, što je 35 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine", navodi se u saopštenju.

Navodi se i da zbog neplaćanja obaveza "Sarajevogasa" za uredno isporučeni i potrošeni gas, "BH-gas" nije u mogućnosti da redovno izmiruje svoje obaveze prema "Gaspromu" zbog čega plaća ogromne penale, a što utiče na cijenu gasa za krajnje potrošače.

"Ukoliko 'Gasprom' preduzme mjere obustave gasa prema BiH, potpunu odgovornost preuzima KJKP 'Sarajevogas' i njegov vlasnik", upozorili su iz "BH-gasa".

XS
SM
MD
LG