Dostupni linkovi

Dačić u Zagrebu: Ostvareni pomaci u rješavanju otvorenih pitanja


Ivica Dačić i Vesna Pusić u Zagrebu
Ivica Dačić i Vesna Pusić u Zagrebu

Srbijanski vicepremijer i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić bio je u službenoj posjeti Hrvatskoj. Bez obzira na probleme koji postoje između dvije zemlje, u svakom trenutku postoji otvoreni kanal komunikacije, što je preduvjet za rješavanje svih tih problema, rečeno je nakon susreta Dačića s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

Ostvarili smo pomake i u rješavanju otvorenih pitanja iz prošlosti, i na pitanjima vezanih uz europsku budućnost cijele regije, i na pitanjima gospodarske suradnje, pohvalili su se vicepremijeri i ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije Vesna Pusić i Ivica Dačić. Prvo – pitanje nestalih.

„Postoje i određenje nesuglasice oko lista – službenih lista, operativnih lista nestalih osoba. Dogovoreno je da hrvatska i srpska strana u suradnji dogovore jedinstvenu listu po međunarodnim kriterijima“, kazala je Vesna Pusić.

Drugo, obnova rada zajedničkih radnih tijela.

„Moj zamjenik i državna sekretarka u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije obnovit će mješovitu komisiju za rješavanje otvorenih pitanja, te moj zamjenik i zamjenik u srbijanskom ministarstvu vanjske trgovine obnovit će suradnju na pitanju gospodarskih projekata, odnosno ekonomske suradnje između dvije zemlje“, prenijela je Pusić dogovoreno.

Ona vjeruje da se može očekivati da će uskoro biti riješen transfer hrvatskog državljanina Veljka Marića koji je u Srbiji osuđen za ratni zločin u Hrvatskoj i tamo služi kaznu.

Ministar Dačić odbio je hrvatske kritike na srbijanski zakon kojim se proglasila nadležnom za ratne zločine na cijelom prostoru nekadašnje socijalističke Jugoslavije.

„Znate šta?! Srbija se po prvi puta u poslednjih nekoliko meseci susreta sa ovakvom tvrdnjom. Niko do sada nije tvrdio to da je ovaj zakon prepreka i smetnja. Naprotiv! Bile su pohvale iz Haga i na bilo kojim drugim skupovima. Već sam rekao – zašto bi Hrvatska bila protiv da budu osuđeni Srbi koji su počinili zločine u Hrvatskoj? Treba da uđete u suštinu zakona i zašto je taj zakon donet“, poručio je Dačić.

Ministrica Pusić odgovorila je kako to neće biti samo hrvatske, već i danske primjedbe i ponovila da je srpsko rješenje presedansko, jer postoji nacionalna i univerzalna nadležnost za ratne zločine, ali ne i regionalna. Kada je zakon donesen, Srbija nije bila ni blizu kandidature za EU, a sada je formalno otvorila pregovore, podsjetila je, i to će se riješiti u sklopu pregovora.

„I zato – recimo – Hrvatska smatra da bi bilo dobro da Srbija otvori pregovore u poglavlju 23, jer onda možemo početi rješavati sve teme iz poglavlja 23. Ponavljam još jednom, Hrvatska će bilateralne teme rješavati bilateralno, primjerice naš je stav da pitanje granice treba rješavati na Međunarodnom sudu pravde u Hagu“, navela je Pusić.

Dačića je primio i hrvatski premijer Zoran Milanović. Kao je priopćeno iz njegovog ureda, na sastanku su razgovarali o bilateralnim odnosima te otvorenim pitanjima između Republike Hrvatske i Republike Srbije, pri čemu je potvrđenapolitička volja za daljnji razvoj odnosa dviju država. Razgovarali su također o aktualnoj situaciji u regiji jugoistočne Europe.

Također, srpskog ministra vanjskih poslova primio je i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Prema priopćenju, otvorena pitanja ne smiju biti kočnica u odnosima, rekao je Leko i dodao da je istinski interes Hrvatske napredak Srbije na europskom putu. Na sastanku na kojem je bio i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i potpredsjednik samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, Leko i Dačić razgovarali su i o mogućnostima jače gospodarske suradnje, o zajedničkom izlasku na treća tržišta te o krizi u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Službeni dio posjete Dačić je završio na Pantovčaku gdje ga je primila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Dodajmo da Dačićevu posjetu Hrvatskoj nije pratio nijedan novinar iz Srbije, nego samo dopisnici beogradskih medija.

XS
SM
MD
LG