Dostupni linkovi

Nađa Ševčenko, simbol ukrajinskog otpora u Rusiji


Nađa Ševčenko prisustvuje suđenju, Moskva, 4. mart 2015.
Nađa Ševčenko prisustvuje suđenju, Moskva, 4. mart 2015.

Autorica: Sarah Rainsford, BBC (Prevela: Ena Stevanović)

Ukrajinska pilotkinja Nađa Ševčenko (Nadiya Savchenko) je heroj u Ukrajini. Nakon što je uhapšena tijekom borbi protiv proruskih pobunjenika, Ševčenko je u svojoj domovini postala simbol otpora protiv Rusije.

Ševčenko je u Moskvi optužena za saučesništvo u ubistvu dvojice ruskih novinara koji su izvještavali o sukobima u istočnoj Ukrajini.

Međutim, BBC ima pristup podacima sa mobitela dvojice novinara od dana njihove pogibije za koje advokati Nađe Ševčenko tvrde da dokazuju njenu nevinost.

U decembru je Ševčenko počela štrajk glađu u znak protesta zbog pritvora iako je nedavno izjavila da je uzimala mješavinu proteina i ugljikohidrata kako bi njen mozak bio taj koji „posljednji odumire“.

Štrajk je prekinula prošlog četvrtka nakon 83 dana zbog ozbiljnih zdravstvenih problema.

„Fizički se osjećam loše, ali ne tako loše kao da ću umrijeti“, napisala je u pismu svim Ukrajincima koje je objavio njen tim pravnika.

„Neko vrijeme ću jesti samo juhu, pa ako preživim moći ću poletjeti, a ako ne, bar ću umrijeti zdrava. Ako se budem morala boriti, onda ću imati snage za to“, napisala je Ševčenko dodajući da je „promijenila taktiku“.

Oteta

Dan prije toga, Ševčenko je na sudu izgledala blijedo i izgladnjelo s obzirom da je od decembra izgubila 20 kilograma. Međutim, uspjela je stojeći pratiti čitavu raspravu i aktivno sudjelovati u njoj.

Ševčenko je rekla BBC-ju da će je „štrajk glađu sigurno dokrajčiti, prije ili kasnije“, ali obećala je da će nastaviti. Dan nakon toga njen odvjetnik je rekao da se njeno stanje pogoršalo i da je odlučila prestati štrajkovati prema preporuci ljekara.

Ova 30-ogodišnja ukrajinska pilotkinja je optužena za umiješanost u napad u kojem su ubijena dva ruska novinara.

Ševčenko je stigla na to područje nekoliko dana ranije kako bi se pridružila volonterskoj skupini Aidar koja je odana Kijevu.

Kako navode njeni odvjetnici, zarobili su je proruski militanti u jutro 17. juna dok je pokušavala pomoći ranjenim borcima Aidara .

Mjesto na kojem je zarobljena u blizini sela Metalist se nalazi u neposrednoj blizini mjesta na kojem su tog istog dana poginuli ruski novinari.

Sedmicu dana kasnije Ševčenko je prebačena u ruski grad Voronjež gdje je uhapšena.

Ona tvrdi da su je prokrijumčarili preko granice sa povezom preko očiju, što je izazvalo zgražanje svjetske javnosti.

Ruski istražitelji insistiraju na tome da je uhićena "strogo u skladu s ruskim zakonom", nakon što je ušla u zemlju ilegalno, pretvarajući se da je izbjeglica.

Ševčenko je optužena da je ukrajinskim trupama otkrila lokaciju na kojoj se nalaze ruski novinari i mogla bi biti osuđena na čak 20 godina zatvora.

Alibi

Igor Korneluk i Anton Vološin sa ruske državne televizije su snimali u blizini punkta samoproglašene Narodne republike Luhansk.

Dramatični snimci koje je kamerman uspio snimiti sakriven iza oklopnog vozila pokazuju nekoliko eksplozija. Ruski predsjednik Vladimir Putin je njegovim kolegama koji su poginuli ispred njegovih očiju posthumno dodijelio Orden hrabrosti.

Ukrajinci optužuju rusku državnu televiziju za propagandu. Međutim, na ceremoniji uručenja nagrada u Moskvi, visoki ruski zvaničnici su hvalili rad ovih novinara koji su se u potrazi za „istinom“ o ukrajinskom sukobu suprotstavljali „zapadnoj propagandi“.

Njihove obitelji su još uvijek skrhane njihovom smrću.

„Posljednje što sam mu rekla je da se čuva i da ga čekamo“, prisjeća se Ekaterina Korneluk. Njena kćer Daša se sjeća svoga oca kao „hrabrog i vrlo dragog“.

Ipak, jedan od odvjetnika Ševčenko tvrdi da može dokazati da ona nije imala nikakve veze sa smrću dvojice ruskih novinara.

On je BBC-ju pokazao podatke sa mobitela dvojice novinara koje je odvjetnički tim dobio od Ukrajinske sigurnosne agencije. Radi se o nekoliko mapa na kojima su u bojama označene lokacije na kojima su nađeni mobilni telefoni ruskih novinara i Nađe Ševčenko.

„Nađa ima 100-postotni alibi“, rekao je Ilja Novikov pokazujući na mapu i vremenski okvir. „Ona je već bila uhapšena kada su novinari poginuli“, ističe on.

„Pretpostavljamo da su minobacači ispaljeni na položaje Narodne republike Luhansk, a ne na novinare koji su tamo radili. To se nije znalo. Mislim da se radilo o slučajnosti“, kaže Novikov.

Putinova reakcija

Nađa Ševčenko je u pritvoru od kraja juna. Još uvijek nije određen tačan datum suđenja, a njene mnogobrojne žalbe sudovima su odbijene. U najnovijem pokušaju da je oslobode, njeni odvjetnici su tvrdili da ona ima imunitet od kaznenog progona kao ukrajinski delegat u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Postoji teorija da je njeno oslobađanje, kao i oslobađanje ostalih ratnih zarobljenika, dogovoreno u Minsku tijekom pregovora o prekidu vatre u Ukrajini, ali od toga izgleda nema ništa.

U jedinom komentaru koji je dao o ovom slučaju, predsjednik Putin je rekao da ovo nije politički slučaj već kazneno djelo i da se treba rješavati na sudovima.

Međutim, stanje ove pilotkinje sve više zabrinjava svjetsku javnost, a zvaničnici SAD-a i EU pozivaju na njeno oslobađanje.

Novi ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je izravno pisao Putinu moleći ga da intervenira zbog „zdravstvenih razloga“ optužene. On je ove sedmice i zvanično prozvao Ševčenko „ukrajinskim herojem“.

Iz Kremljina kažu da pripremaju svoj odgovor na molbu Porošenka i otvaraju mogućnost humanitarne geste.

Međutim, za sada Nađa Ševčenko ostaje iza rešetaka.

XS
SM
MD
LG