Dostupni linkovi

Vojska SAD procjenjuje da se oko 12 000 ruskih vojnika nalazi na istoku Ukrajine


Američka je vojska iznijela procjenu da se oko 12 000 ruskih vojnika nalazi na istoku Ukrajine kao podrška proruskim separtistima.

Komandant američke armije u Evropi, Ben Hodges je rekao da ruski vojnici rade kao vojni savjetnici, stručanjaci za korištenje oružja i borci.

Hodges je u Berlinu, danas (4.marta) izjavio da bi davanje oružane podrške Ukrajini podiglo ulog za ruskog predsjednika Vladimira Putina kod kuće.

On je dodao da "kada majke počnu gledati kako im se mrtvi sinovi vraćaju kući, kada počnu plaćati danak, onda će domaća podrška početi da opada".

Američki vojni zvaničnik je rekao da Ukrajina želi "da njena obavještajna i kontraofnazivna djelatnost bude u stanju da zaustavi ruske tenkove".

Bijela kuća još nije donijela odluku o tome hoće li Ukrajini slati vojnu oružanu pomoć i sam Hodges je ponovio da Vašington želi diplomatsko rješenje.

Načelnik generalštaba vojske SAD, general Martin Dempsey, takođe se juče (3.marta ) založio za naoružavanje ukrajinske vojske.

Govoreći pred senatskim Komitetom za vojsku Dempsey je poručio da Vašington "treba apsolutno da razmotri" slanje oružane pomoći Kojevu kroz NATO.

Dempsey je ustvrdio da je Putinov krajnji cilj da razbije NATO.

U međuvremenu su američki predsjednik Barack Obama i evropski lideri dogovorili da će "snažna reakcija" biti neophodna ako se sporazum o prekidu vatre iz Minska prekrši.

XS
SM
MD
LG