Dostupni linkovi

Zapad zapretio Moskvi ako bude velike povrede primirja


Barak Obama, Fransoa Oland i Angela Merkel obećali su "jaku reakciju" Zapada u slučaju "velike povrede" primirja na istoku Ukrajine, i pozvali na jačanje uloge OEBS u nadgledanju primirja.

Taj stav je dogovoren u telefonskim razgovorima u ponedeljak i utorak francuskih i američkih predsednika i nemačke kancelarke, kao i s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, italijanskim Mateom Rencijem i s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, saopšteno je prošle noći u Parizu.

Iako Rusija nije poimence pomenuta, pretnja o oštrom odgovoru na kršenje primirja je jasno upućena njoj, jer Kijev i Zapad tvrde da ona naoruža pobunjenike i raspoređuje regularne snage u Ukrajini, što Moskva žestoko negira.

Šest lidera je zatražilo i "jačanje kapaciteta Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OEBS)" da bi se osiguralo poštovanje prekida vatre i povlačenje teškog naoružanja s linije fronta, saopštio je Pariz.

Ranije u utorak, ukrajinski predsednik je potvrdio da su se Berlin, Pariz i Moskva sporazumeli o raspoređivanju posmatrača OEBS na najkritičnijim mestima u zoni jedanaestomesečnog sukoba, tokom kojeg je poginulo više od 6.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG