Dostupni linkovi

Bez dogovora o formiranju vlasti u Vladi FBiH, u utorak novi sastanak SDA i HDZ-a


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine završen je sastanak čelnika stranaka koje bi trebale činiti parlamentarnu većinu u Federaciji BiH - Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice i Demokratske fonte. I prije završetka, lider DF-a Željko Komšić, sastanak je napustio.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA je rekao da je ranije imao sastanak sa Željkom Komšićem, predsjednikom DF-a, te da mu je predložio da HDZ-u daju šest ministarstava i to pet hrvatskih pozicija i jedna iz reda ostalih.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

"Danas je tražio od mene da iznesem njegov prijedlog. No, rekao je da on ne može biti u takvoj vladi. Komšić nas je iznenadio par puta svojim stavovima i nadam se da će se predomisliti.", kazao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da je ranije imao sastanak sa Komšićem i da mu je predložio da HDZ-u daju šest ministarstava i to pet hrvatskih pozicija i jedna iz reda ostalih.

Izetbegović je kazao i da će Predsjedništvo SDA donijeti odluku da li će prihvatiti Komšićev prijedlog.

"Nadam se da će Komšić promijeniti mišljenje i da je ovo uradio iz afekta. Ja sam prenio samo ono sto je on rekao. Svima nama odgovara da se formira Vlada. Vidjet ćemo šta ćemo dalje, ali radit ćemo odgovorno. Mene je povrijedilo Komšićevo ponašanje. SDA radi svoj posao i mi ćemo završiti ono što smo počeli. SDA je bila spremna da DF preuzme četiri, a mi šest ministarstava.", zaključio je Izetbegović.

Lider HDZ-a Dragan Čović je rekao da su razgovori bili kolegijalni i da je došlo vrijeme da se dogovore.

"Sutra bi trebali vidjeti kako ćemo dalje, kroz stranačka tijela ćemo napraviti strategiju. U utorak ćemo ponovo sjesti i dogovoriti. Zadnji nam je rok 11. mart, a ja bih ostavio prostora da sutra zauzmemo stavove pa da se u utorak dogovorimo", kazao je Čović.

Dragan Čović je izjavio da bi do 10. marta trebali imati i federalnu i državnu vlast.

Željko Komšić nakon napuštanja sastanka je rekao novinarima da stranka na čijem je čelu više ne želi učestvovati u formiranju vlasti u Federaciji BiH.

Željko Komšić
Željko Komšić

"Jučer sam se sastao sa Bakirom Izetbegovićem. Poštujem izbornu volju ljudi, ali i nas treba poštivati. SDA hoće da izađe HDZ-u u susret, mi nećemo. Nama su ponudili četiri fotelje, a naš rezultat je jači od HDZ-ovog. Zbog naših birača to ne možemo prihvatiti. Mi ćemo podržati njihov dogovor samo da Federacija dobije vladu. Ostajemo u vlasti na državnom nivou, ali ne participiramo u Federalnoj vladi", rekao je Komšić.

Komšić je rekao i da je Demokratska fronta spremna podržati tzv. ''manjinsku vladu'', te da će glasati i za taj oblik samo da Federacija BiH dobije vlast.

XS
SM
MD
LG