Dostupni linkovi

Šojble: Grčka mora da ispuni obećanja


Nemački ministar finansija Volfgang Šojble upozorio je vladu u Atini da neće dobiti novu tranšu pomoći, ukoliko ne ispuni data obećanja.

"Nova grčka vlada uživa veliko poverenje stanovništva. I ja imam poverenja u tu vladu da će primeniti neophodne mere, uspostaviti efikasniju naplatu poreza i na kraju ispuniti sve uslove pod kojima je i dobila pomoć", rekao je Šojble u intervjuu koji je objavio nemački list Bild am Zontag.

Nemački ministar finansija je dodao da grčkoj vladi treba dati vremena, ali je istakao i da zvanična Atina mora da se pridržava uslova koje je postavila grupa ministara finansija evrozone, koji su u februaru podržali četveromesečno produženje grčkog paketa pomoći nakon što je vlada u Atini predala plan za primenu reformi.

"U evrogrupi je postignut jasan dogovor. Premijer Grčke Aleksis Cipras je nešto obećao. Ako se Grčka toga ne bude držala, neće biti dalje isplate pomoći", istakao je Šojble.

Dodao je da izlazak Grčke iz evrozone nije ishod koji bi bilo ko priželjkivao, ali i da niko nije Grčku prisilio da uzima pomoć, tako da je lopta sada na grčkoj strani terena.

Šojble je naveo da će biti poznato da li je Grčkoj potrebna dalja pomoć tek kada bude kompletno isplaćen drugi paket pomoći odobren toj zemlji.

Kako je dodao, "šta god da se desi", postaviće se veoma strogi uslovi.

Cipras je u petak negirao da će Grčkoj trebati i treći paket međunarodne pomoći.

XS
SM
MD
LG