Dostupni linkovi

Ukrajinska pilotkinja u Moskvi mogla bi umrijeti u narednih nekoliko dana


Članica Vijeća za ljudska prava Kremlja danas ( 27.februara) je objavila da bi ukrajinska pilotkinja Nađa Savčenko "mogala umrijeti u narednih nekoliko dana".

Jelena Masjuk je izjavila da je posjetila Savčenko u zatvoru prethodne večeri i da je zdravlje zarobljene pripadanice vazduhoplovnih snaga Ukrajine, koju je zarobila Rusija, ozbiljno narušeno.

Savčenko štrajkuje glađu skoro 80 dana u znak protesta zbog, kako kaže protivzakonitog držanja u pritvoru u lažnih optužbi protiv nje.

Nađu Savčenko su zarobili proruski separatisti na istoku Ukrajine u junu prošle godine i prebacili je u Rusiju, gdje je optužna da je umiješan u smrtonosni napad na dvojicu ruskih novinara.

Ruska zatvorska služba danas je izdala saopštenje u kojem je odbacila, kako su naveli, tvrdnje "novinarke" Masjuk, dodajući da je Savčenko pod kontstantnim posmatranjem i da nije životno ugrožena.

Iz zatvorske službe su takođe upitali da li je Masjuk imala "medicinsku obuku na osnovu koje može da daje izjave o zdravstvenim pitanjima".

XS
SM
MD
LG