Dostupni linkovi

Dodik: Nećemo dati saglasnost za gasovod iz Hrvatske


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da RS neće dati saglasnost za izgradnju gasovoda iz Hrvatske prema Zenici.

"Nećemo dati saglasnosti za gasovod Brod - Zenica, jer se time Srpska čini dodatno zavisnom o gasu iz nekih drugih destinacija", kazao je Dodik danas u Banjaluci.

On je naveo da će RS i dalje pokušavati da se priključi na postojeći gasovod kod Zvornika, te da će nastojati da preko Bijeljine gradi gasovod prema Banjaluci, ističući da bi priključenje na gasovod iz Hrvatske ili nekog drugog pravca "bilo puno skuplje".

Dodik je poručio da je donošenje zakona o gasu na nivou BiH neprihvatljivo, jer bi to predstavljalo prenos entitetskih nadležnosti na državni nivo.

Predsednik RS tvrdi da BiH nema nikakvu nadležnost za energiju i da će RS naći načina da se suprotstavi donošenju tog zakona, čiji je krajnji cilj, kako je naveo, da gas u BiH dolazi iz Hrvatske, a ne iz Srbije.

"Ono što oni žele jeste da ruski gas ne dolazi u Srpsku iz Srbije, nego iz Hrvatske, i to je ta priča o izgradnji gasovoda od Broda prema Zenici", naglasio je Dodik.

On je istakao da je Evropa zaustavila "Južni tok" i sada ovaj region želi da snabdeva gasom preko "Severnog toka", kako bi ga učinila zavisnim u snabdevanju gasom i kako bi ovladala ovdašnjim energetskim potencijalom.

XS
SM
MD
LG