Dostupni linkovi

Amerikanci raspisali nagradu za ruskog hakera


Američko ministarstvo spoljnihposlova i FBI ponudili su nagradu od tri miliona dolara za informaciju koja bi mogla da dovede do hapšenja Rusa Jevgenija Mihajloviča Bogačeva, koga američke vlasti smatraju za jednog od najvećih sajber kriminalaca danas.

Poznat još i pod pseudonimom "lucky12345" i "slavik" Bogačev se optužuje da je bio administrator mreže koja je ugradila piratski program u više od milion računara bez odobrenja, saopštio je danas Stejt department.

Korisnici programa "Zeus" i GameOver Zeus" u najusaveršenijoj verziji mogli su da "kradu bankarske podatke i da prazne račune" i na taj način su ukrali više od "100 miliona dolara od američkih pojedinaca i firmi", prema navodima Stejt Departmenta.

Bogačev je "možda najveći sajber kriminalac na planeti", navodi u saopštenju za štampu Vilijam Brounfild, koordinator za međunarodna pravna pitanja u Stejt Departmentu.

Prema pomoćniku direktora sajber odelenja američkog Ef-Bi-Aja, (FBI) Džozefu Demarestu, iz jedna banke na Floridi gde je računar bio inficiran virusom "GameOver Zeus" skinuto je sedam miliona dolara 2012. godine.

Prema informacijama američkih pravosudnih organa, Bogačev živi u Rusiji.

FBI je informacije preneo ruskoj obaveštajnoj službi, rekao je Demarest.

Nagrada je raspisana u okviru američkog programa za borbu protiv međunarodnog organizovanog kriminala, pokrenutog 2011. u SAD.

XS
SM
MD
LG