Dostupni linkovi

EP traži vladavinu zakona i sud za ratne zločine na Kosovu


Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) danas je od vlasti Kosova zatražio da se "snažno posvete" jačanju vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima i
formiranju suda za ratne zločine sa sedištem izvan Kosova.

Odbor EP je usvojio predlog rezolucije za koju je glasalo 45 poslanika, sedam je bilo protiv, a dva su se uzdržala. U dokumentu se od vlade u Prištini traži da sprovede i strukturne ekonomske reforme za otvaranje novih radnih mesta.

Takođe se kaže da treba nastaviti "Pripremame za potpuni prenos nadležnosti Euleksa na kosovske vlasti".

Spoljnopolitički odbor EP "podstiče preostalih pet država članica EU da priznaju Kosovo, jer bi se time dodatno omogućila normalizacija odnosa Beograda i Prištine".

U dokumentu se navodi da je došlo do napretka u slobodi kretanja, a Srbija i Kosovo se pozivaju da nastave s potpunim sprovođenjem već postignutih sporazuma, uključujući dodelu Kosovu posebnog međunarodnog telefonskog pozivnog broja.

U rezoluciji se "izražava zabrinutost zbog izostanka početnog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je znatna prepreka za demokratski, društveni i privredni razvoj Kosova".

Jedan od prioriteta nove vlade je stvaranje oružanih snaga Kosova, kako su otakli parlamentarci EU dodajući da se "načelo teritorijalne obrane shvata kao deo nacionalnog suvereniteta".

Evropski parlament je, kaže se u predlogu rezolucije, "zabrinut zbog nedavnih optužbi za korupciju unutar Euleksa, ali veruje da je Euleks imao i da bi još trebalo i mogao da odigra važnu ulogu na Kosovu".

U rezoluciji se "izražava snažna zabrinutost zbog nedavnog porasta broja građana koji napuštaju Kosovo i odlaze u države EU, uključujući Rome, Aškalije i Albance".


XS
SM
MD
LG