Dostupni linkovi

EU: Grčki predlog – dobra polazna osnova


Lista planiranih reformi koju je sinoć poslala Vlada Grčke kreditorima u “dovoljnoj meri su sveobuhvatne i mogu poslužiti kao validna polazna osnova”, izjavio je jedan zvaničnik Evropske komisije za Asošijeted Press (AP) pod uslovom da mu se ne navodi ime “zbog osetljivostipregovora”.

Set predloženih mera, poslat neposredno pred isticanje roka, treba da odobre Evropska Unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) da bi se omogućilo produženje programa isplate pomoći Grčkoj u naredna četiri meseca.

Ovaj evropski zvaničnik je kazao da je Evropska komisija “veoma ohrabrena snažnom posvećenošću (grčke vlade) da se bori protiv izbegavanja plaćanja poreza i korupcije. On je dodao da slanju predloga grčke vlade “prethodila konstruktivna razmena mišljanja prošlog vikenda između grčkih vlasti i predstavnika Komisije i drugih institucija”.

Jeren Dijselblen, predsednik Evrogrupe, kazao je za AP da grčki predlog u ovom trenutku razmatraju nadležne institucije, dodajući da ukoliko Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond pozitivno ocene plan, onda će popodne biti održana telefonska konferencija ministara finansija evrozone.

On je izrazio nadu da bi današnji razvoj događaja mogao da “doprinese obnovi poverenja između svih strana i pomogne oporavku grčke ekonomije”.

Jutros su akcije na grčkim berzama skočile za 6,4 odsto zbog naznake pozitivnog raspleta.

XS
SM
MD
LG