Dostupni linkovi

Oland: Pobedićemo antisemitizam i rasizam u Francuskoj


Francuski predsednik Fransoa Oland najavio je da će biti pooštrene kazne za svaki "govor mržnje" i izrazio uverenje da će u Francuskoj biti pobeđen rasizam i antisemitizam.

"Nema običnog antisemitizma", rekao je Oland, naglašavajući da je "kuga" antisemitizma još uvek tu, 70. godina posle Holokausta, ali da će ga Francuska nemilosrdno pobediti.

Oland je najavio i da će premijer Manuel Vals uskoro predstaviti "konkretan i kompletan" program za borbu protiv svih oblika netolerancije i da će protiv govora mržnje biti primenjivane "brže i efikasnije" kazne.

"Ojačaćemo instrumente pravnog sistema protiv svih osoba koje privlači džihad", rekao je Oland na tradicionalnoj večeri, koju za političke predstavnike u Francuskoj organizuje Predstavnički savet jevrejskih insititucija (CRIF).

Tradicionalnoj večeri nije prisustvovao predsednik Francuskog saveta muslimanske vere Dalil Bubakeur. On je ranije rekao da je šokiran izjavom predsednika Predstavničkog saveta jevrejskih institucija, Rože Kukermana koji je "neke mlade muslimane" optužio za učešće u antisemitskim nasilnim akcijama.

"Nacionalni fornt (ekstremna desničarka partija) danas ne čini nasilje, koje čine mladi muslimani. Naravno, to je samo mali deo muslimanske zajednice, a sami muslimani njihove su prve žrtve", rekao je Kukerman radiju Evropa 1.

Policijske i vojne snage obezbeđuju sinagoge i jevrejske škole u Francuskoj od 9. janura, kada je džihadista Amed Kulibali u košer samoposluzi u Parizu ubio četvoro Jevreja.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je posle toga pozvao francuske Jevreje da emigririju u Izrael. Francuski zvaničnici su u više navrata od tada naglasili da francuskim Jevrejima mesto u Francuskoj. U toj zemlji živi između 500.000 i 600.000 Jevreja i oni čine najveću jevrejsku zajednicu u Evropi.

XS
SM
MD
LG