Dostupni linkovi

Mogherini u posjeti BiH


Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, ujedno potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini, dolazi danas u radnu posjetu Bosni i Hercegovini, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Prema protokolu, ona će razgovarati s članovima Predsjedništva a potom će prisustvovati zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne Skupštine BiH i obratiti se poslanicima.

Iz Službe za vanjske poslove EU, na čijem je čelu Mogherini, ranije je saopćeno da njena posjeta dolazi u vrijeme kad se BiH priprema da krene naprijed na svom putu integriranja u Uniju.

- Nakon inicijative EU da se u procesima integriranja BiH pokrene novi zamajac, koja je objašnjena u zaključcima Vijeća za vanjske poslove (FAC) EU u decembru 2014. godine, Predsjedništvo BiH usaglasilo je tekst izjave kojom se osigurava nepovratna obaveza provođenja reformi u okvirima procesa pristupanja EU. Izjavu su potpisali lideri 14 političkih partija zastupljenih u Parlamentu BiH i razmotrit će je Parlament BiH 23. februara - navedeno je tada u saopćenju iz ureda Mogherini.

XS
SM
MD
LG