Dostupni linkovi

Dogovoren sastav Vijeća ministara BiH


Nekoliko sati prije dolaska visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini u BiH, čelnici političkih stranaka postigli su dogovor o sastavu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Dogovor o formiranju Vijeća ministra BIH postignut je četiri mjeseca od održavanja opštih izbora u BIH.

Prema dogovoru postignutom u nedjelju uveče, Stranka demokratske akcije (SDA), osim predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, dobiće dvije ministarske pozicije i dvije pozicije zamjenika ministra. Demokratsk fronta (DF) jednu ministarsku i jednu poziciju zamjenika ministra, dok će Hrvatska Demokraska Zajedncia BIH (HDZ BIH) dobiti tri ministarske pozicije i četiri zamjenika ministara.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka rečeno je takođe, da je dogovoreno da će političke partije okupljene u Savezu za promjene dobile su tri ministarske i tri pozicije zamjenika ministra.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je da će SDA u novom sazivu Vijeća ministara BiH imenovati jednog ministra iz Republike Srpske (RS), s obzirom da je zakonska obaveza da četiri ministra budu iz ovog entiteta.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović potvrdio je da će ta politička partija imati jednog ministra iz RS-a, uz napomenu da SDA želi iz cijele BiH pozicionirati svoje ljude na čelo dogovorenih ministarskih resora.

“Nije važan broj stolica, važno je da BiH dobije Vijeće ministara", prokomentarisao je Željko Komšić, lider DF-a, činjenicu da je toj stranci u dogovoru namijenjena samo jedna ministarska pozicija.

Kako je kazao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koaliciji okupljenoj oko te stranke u novom Vijeću ministara treba da pripadnu tri ministarstva - u resorima finansija, odbrane i pravde, te četiri pozicije zamjenika ministara, i to u resorima ministarstva vanjskih poslova, vanjske trgovine, sigurnosti te prometa i komunikacija.

Dodao je da su strankama koje čine Savez za promjene namijenjene tri ministarske pozicije - u resoru vanjske trgovine, vanjskih poslova i sigurnosti, kao i tri pozicije zamjenika ministara - na mjestima civilnih poslova, odbrane te izbjeglica.

Čović je kazao da su SDA-u, osim pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, namijenjeni ministarski resori civilnih poslova te izbjeglica, kao i pozicije zamjenika ministara u resorima finansija i pravde.

Demokratskoj fronti pripast će mjesto ministra prometa i komunikacija te mjesto zamjenika ministra u resoru odbrane.

Sastanku su, osim Bosića i Čovića, prisustvovali zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, te predsjednici PDP-a Mladen Ivanić, NDP-a Dragan Čavić i DF-a Željko Komšić, kao i predstavnik HSS-a BiH Mario Karamatić.

Nakon ovog sastanka čelnici političkih stranaka započeli su razgovore o federalnom nivou vlasti. Neki od njih kazali su da se nadaju da će do kraja naredne sedmice biti formirano i Vijeće ministara BIH i Vlada Federacije BIH.

Predstavnici političkih stranaka na sinoćnjem sastanku razgovarali su i o posjeti visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini BiH.

Željko Komšić, predsjednik DF-a, kazao je da očekuje da će njenom posjetom biti odblokiran put BiH u EU, te da očekuje da Parlament BiH u ponedjeljak usvoji izjavu Predsjedništva BiH i da Mogherini to označi kao deblokadu BiH na njenom putu ka EU.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je kako je dolazak visoke predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku u BiH dobar znak.

"Predsjedništvo je dobro obavilo svoj posao kada je u pitanju izjava i smatram da je dobra stvar što ona u dva i pol mjeseca dva puta dolazi u BiH. To pokazuje da je Evropa ovaj put ozbiljna u svojim namjerama prema BiH. Na nama je da uradimo konkretne reforme, formiramo vlasti i zajedno sjednemo i napravimo programsku platformu za naredne četiri godine", rekao je Ivanić

Dodao je da je želja Predsjedništva BiH je da na kraju ovog mandata BiH dobije kandidatski status u EU.

On se nada da će Parlamentarna skupština BiH u ponedjeljak odobriti zajedničku Izjavu članova Predsjedništva BiH.

XS
SM
MD
LG