Dostupni linkovi

Žiskar d'Esten za "prijateljski izlazak" Grčke iz eurozone


Bivši predsjednik Francuske, Valeri Žiskar d'Esten smatra da Grčka treba da "izađe iz zone eura" na "prijateljski način" jer "samo devalvacijom valute može da riješi svoje probleme".

"Osnovno pitanje je da li privreda Grčke može napredovati s tako jakom valutom kao što je euro. Odgovor je da je jasno da ne može. Ali, umjesto da se usredsrede na taj osnovni problem i reaguju na njega, Evropljani se bave dugom Grčke", rekao je Žiskar d'Esten u intervjuu objavljenom danas u listu "Lez eko".

Po bivšem predsjedniku Francuske (od 1974. do 1981.) koji je odlučujuće doprinio prijemu Grčke u EU 1981, a u ranim 2000. godinama bio i na čelu neuspjele Konvencije o budućnosti Evrope koja je trebalo da reformiše EU pretvarajući je u konfederaciju, "Grčka bi mogla da već danas riješi probleme kada bi imala valutu koja može da devalvira".

"Zato moramo veoma smireno, hladno, razmotriti ovaj scenario, u interesu same Grčke. Apsurdno je reći da bi to bio neuspjeh Evrope", izjavio je d'Esten i dodao da bi, uprkos eventualnom izlasku iz zone eura, "Grčka imala svoje mjesto u Evropskoj uniji".

XS
SM
MD
LG