Dostupni linkovi

Sastanak Evrogrupe o Grčkoj završen bez dogovora


Sastanak Evrogrupe posvećen Grčkoj završen je danas u Briselu bez ikakvog dogovora jer je Grčka odbila da produži svoj trenutni program privrednog oporavka kako to zahtevaju grčki kreditori, javljaju svetske agencije.

Pola sata posle početka sastanka ministara finansija evrozone, atinske vlasti su saopštile da je zahtev Evrogrupe o produžetku programa "apsurdan". Ubrzo posle toga u Briselu je navedeno da je sastanak završen.

Predsednik Evrogrupe Jeren Dijselblem izjavio je posle sastanka da Grčka ima rok od nedelju dana da zatraži produžavanje roka za nastavak programa. Taj program se zvanično završava 28. februara.

"Jasno je da je sad sve na Grcima... S obzirom na situaciju, čekaćemo do kraja nedelje i to je to", rekao je Dijselblem.

Grčke vlasti odbile su predlog, koje smatraju "neprihvatljivim", i navele da u "takvim okolnostima ne može da bude postignut nikakav dogovor", saopštio je večeras izvor blizak grčkoj vladi.

Isti izvor je rekao da je Evrogrupa predložila Atini da nastavi postojeći program oporavka od 240 milijardi evra.

Taj novac su Grčkoj dali kreditori - Evropska komisija, Medjunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska centralna banka, koji su zazvrat tražili stroge mere štednje, čemu se protivi nova vlada radikalne levičarske stranke Sirize.

XS
SM
MD
LG