Dostupni linkovi

Sud ponovo odbacio tužbu roditelja bošnjačkih učenika iz Vrbanjaca


Osnovni sud u Kotor Varoši u ponovljenom postupku rješavajući po tužbi roditelja bošnjačkih učenika iz Vrabanjaca protiv osnovne škole “Sveti Sava" zbog diskriminacije na etničkoj osnovi u obrazovanju odbacio ju je kao neblagovremenu.

Direktorica škole Slađana Šubara kratko je izjavila da je zadovoljna presudom i naglasila da je za nju "najvažnije da se djeca vrate na redovnu nastavu“.

Podsjećamo, zbog odbijanja Ministarstva prosvjete bh. entiteta RS i OŠ "Sveti Sava" da u nastavni program uvrste grupu nacionalnih predmeta shodno odredbama međuentitetskog privremenog sporazuma o pravo na obrazovanje iz nacionalnih predmeta Srbima u FBiH i Bošnjacima i Hrvatima u RS-u, bošnjački učenici iz Vrbanjaca već drugu školsku godinu bojkotuju nastava u matičnoj školi.

U interesu ostvarivanja prava na nastavu iz nacionalne grupe predmeta prošle godine roditelji bošnjačkih učenika pred Osnovni sudom u Kotor Varoši poveli su sudski spor zbog diskriminacije njihove djece u obrazovanju na nacionalnoj osnovi. Sud u Kotor Varoši tužbu je odbacio kao neblagovremenu, ali je istu Okružni sud u Banjoj Luci ukinuo i predmet vratio na ponovno razmatranje.

XS
SM
MD
LG