Dostupni linkovi

Diplomate napuštaju Jemen


Šiitski pobunjenici koji preuzimaju kontrolu u Jemenu zaplenili su vozila američke ambasade, nakon što su ambasador i diplomatsko osoblje napustili zemlju. Kako javlja Rojters, pozivajući se na lokalne radnike ambasade, zaplenjeno je više od 20 vozila, međutim zaposleni u ambasadi su pre evakuacije uništili oružje, kompjuter i dokumenta.

SAD, Britanija i Freancuska su zatvorile svoje ambasade i evakuisale osoblje zbog pogoršanja bezbednosne situacije u Jemenu.

U saopštenju Stejt departmenta, objavljenom kasno sinoć, navodi se da je ambasada SAD u Sani zatvorena, a preostalo diplomatsko osoblje evakuisano "zbog nastavka političke nestabilnosti i loše bezbednosne situacije" u Jemenu, prenela je agencija AP.

Američka ambasada u Sani je već nekoliko nedelja radila samo sa osnovnim osobljem, kao posledica pogoršanja situacije u Jemenu.

Britanski ministar za Bliski istok Tobajas Elvud je apelovao na britanske državljane koji se i dalje nalaze u Jemenu da "odmah napuste tu zemlju".

Jemen je već mesecima u krizi, otkad su šiitski pobunjenici povezani sa Iranom opkolili prestonicu, a zatim je i stavili pod svoju kontrolu.

Stejt department je takođe upozorio američke građane da ne putuju u Jemen, a one koje su već tamo je pozvala da odmah napuste tu zemlju.

XS
SM
MD
LG