Dostupni linkovi

Počeo samit četvorke u Minsku


U Minsku je u sredu veče počeo sastanak lidera Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke o rešavanju ukrajinske krize u trenutku kada se vode žestoke borbe na terenu.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je izjavio po dolaksu u belorusku prestonicu da će sukobi izmaći kontroli ukoliko se ponovo ne uspostavi primirje.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila uoči samita da postoji tračak nade u postizanje mira, ali ne više od toga.

Paralelno sa susretom četiri lidera, rasplamsavaju se borbe na istoku Ukrajine. U sukobima u poslednja 24 časa poginulo je više od 45 ljudi. Najmanje 19 vojnika je poginulo i 78 je ranjeno, saopšteno je u Kijevu.

Petro Porošenko je najavio odlučne mere ukrajinskih vlasti.

“Ja, vlada i parlament smo spremni da donesemo odluku o uvođenju ratnog stanja na celoj teritoriji Ukrrajine. Neću oklevati sa takvom merom ako neodgorovni potezi agresora budu vodili rasplamsavanju sukoba.

Mi smo za mir, ali ako treba da udarimo u zube, to ćemo učiniti. Ako treba da branimo zemlju činićemo to do kraja. Mislim da, na žalost, treba da budemo spremni za obe opcije”.

Istovremeno, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je optužio zvanični Kijev za eskalaciju sukoba.

“Izražavam snažnju sumnju da ukrajinske vlasti nastoje da poboljšaju svoju vojnu poziciju na terenu, kako bi to iskoristili tokom sastanka u Minsku”.

Američka vojska učestvovaće u obuci ukrajinskih trupa angažovanih u sukobima protiv proruskih aktivista na istoku Ukrajine, izjavio je danas general Ben Hodžes, komandat američkih snaga u Evropi.

“Pre svega, veoma je važno priznati da to nisu separatisti već produžena ruka Vladimira Putina. Očigledno je, imajući u vidu količinu municije, tip naoružanja da se radi o direkntoj ruskoj vojnoj intervenciji u oblasti oko Debaljceva”.


XS
SM
MD
LG