Dostupni linkovi

Obama traži od Kongresa odobrenje za borbu protiv ekstremista


Predsednik SAD Barak Obama zatražio je danas od Kongresa da formalno odobri upotrebu vojne sile protiv grupe Islamske država, uz argument da ekstremisti mogu postati pretnja za bezbednost SAD, ako im se dozvoli da nesmetano deluju.

U pismu članovima Kongresa i nacrtu rezolucije od tri strane u koji je agencija AP imala uvid, Obama je naveo da Islamska država "predstavlja pretnju narodu i stabilnosti Iraka, Sirije i šireg Bliskog istoka i nacionalne bezbednosti SAD".

Predsednik je poslao rezoluciju za usvajanje u oba doma Kongresa kojom se odobrava upotreba vojne sile protiv naglog širenja ekstremista Islamske države koji su nametnuli nasilnu vlast u delovima Iraka i Sirije i koji su svirepo ubili taoce iz SAD i drugih savezničkih država i to prikazali u brutalnim propagandnim video snimcima.

Potvrda ubistva 26-ogodišnje humanitarne aktivistkinje Kajle Muler uoči upućivanja rezolucije dalo je dodatnu hitnost Obaminom predlogu dok skupi dugotrajni ratovi u Iraku i Avganistanu za neke poslanike predstavljaju upozorenje da bi to moglo biti ulaženje u još jednu produženu vojnu kampanju.

Obama predlaže da se ovo ovlašćenje ograniči na tri godine ali da se ne uvodi geografsko ograničenje za to gde američke snage mogu da tragaju za ekstremistima. Ovlašćenje se odnosi na pripadnike Islamske države kao i osobe ili snage povezane sa njima, što se definiše kao osobe koje se bore u ime ili uz Islamsku državu.

Ovom rezolucijom bi se poništila dozvola iz 2002. godine za upotrebu sile u Iraku ali bi se zadržalo ovlašćenje iz 2001. za borbu protiv Al Kaide u Avganistanu.

Obama kaže da se ovom rezolucijom ne odobravaju dugotrajne, obimne
kopnene operacije kao što su sprovedene u prošlosti u Iraku i
Avganistanu, uz argument da te borbe treba da vode lokalne snage.

"Autorizaciju koju predlažem dala bi fleksibilnost da se sprovedu borbene operacije u drugim ograničenijim uslovima, kao što su operacije spasavanja u SAD ili koalicionim snagama, ili upotreba specijalnih snaga protiv rukovodstva Islamske države", rekao je Obama.

XS
SM
MD
LG