Dostupni linkovi

Strauss-Kahn ponovo svjedočio na sudu


Dominique Strauss-Kahn, bivši direktor Međunarodnog monteranog fonda i nesuđeni kandidat za predsjednika Francuske u utorak je sjeo na klupu za svjedoke kako bi svjedočio o svojoj navodnoj ulozi u seksi zabavama s prostitutkama, rekavši da su navodi o učestalosti takvih zabava preuveličani.

Stauss Kahn je optužen za podvođenje, da je organizovao desetak zabava za koje je znao da će uključivati i prostitutke u periodu 2008.-2011. godine u sjevernom francuskom gradu Lilu, u Vašigntonu, Briselu i Parizu.

"Kada pročitate krivičnu prijavu stičete utisak da je to bila frenetična aktivnost", poručio je sudu Strauss-Kahn, noseći tamno crno odijelo i zelenu kravatu, prenosi Reuters.

"To je, međutim, bilo četiri puta godišnje, ne više od toga. To nije bila aktivnost koja se izmakla kontroli", kazao je.

On je poručio sudu da u ovoj fazi svoje karijere još ima "političke ambicije" i da je njegov rad u MMF-u bio "značajan posao".

Strauss-Kahn je bio favorit za položaj francuskog predsjednika prije nego što ga je za seksualno zlostavljanje optužila sobarica u njujorškom hotelu u 2011.

Krivične prijave u američkom sudu su povučene, da bi se kasnije pojavili navodi da je on učestvovao u orgijama u Francuskoj.

Nekoliko demonstrantkinja u toplesu iz grupe Femen s parolama ispisanim na leđima ranije su se bacile na automobil Strauss-Kahna dok je stizao pred sud prije nego što ih je odvela policija.

Advokati Strauss-Kahna priznaju da je njihov klijent učestvovao na seksi zabavama ali tvrde da on nije znao da su žene prostitutke i tako je odbacio optužbu o svodništvu, ili pravnim riječnikom "unio otežavajuće okolnosti".

Strauss-Kahn se može se suočiti s deset godina zatvora i globom do 1.5 miliona eura.

Trosedmično suđenje je počelo prošle sedmice. Strauss-Kahn danas je odgovarao prvi put na svjedočenja dvije bivše prostitutke koje tvrde da su učestvovale na zabavama.

Ukupno 14 ljudi, među kojima i Strauss-Kahn, optuiženi su u "Carlton aferi" nazvanoj po istoimenom hotelu u Lillu koja je izazvala istragu mreže koja organizuje seksualne zabave.

XS
SM
MD
LG