Dostupni linkovi

Terzić za RSE: Potvrđena smrt šest radnika iz Srbije u Sibiru


Slavenko Terzić, ambasador Srbije u Moskvi
Slavenko Terzić, ambasador Srbije u Moskvi

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije potvrdilo je da je šest radnika srpske nacionalnosti poginulo u požaru u mobilnom naselju koje se nalazi na sibirskom poluostrvu Jamal, izjavio je za RSE Slavenko Terzić, ambasador Srbije u Moskvi. Požar je izbio u mobilnom naselju kod grada Salehard na oko 3.000 kilometara od Moskve, rekao nam je ambasador Terzić.

“Vatra je buknula na gradilištu koje se bavi naftno-gasnim poslovima. Tom prilikom smrtno je nastradalo šest srpskih državljana, dok ih je troje povređeno ali nisu u životnoj opasnosti. Mi smo u stalnom kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova u Beogradu i ruskim organima – pre svega Ministarstvom za vanredne situacije iistraga se dalje nastavlja. Ovog momenta nemamo nikakve podatke kako i zašto se to desilo. Radnici su bili angažovani preko kompanije Velestroj. Uslovi u kojima oni tamo rade, s obzirom da je reč o o severu Sibira su vrlo teški, temperature su vrlo niske, a mogli bismo samo da nagađamo šta bi mogli biti uzroci požara. Mi ćemo vrlo brzo dobiti zvanične rezultate ruskih organa.", rekao je Terzić za naš program.

RSE: Da li je boravak radnika iz Srbije preko kompanije Velestroj bio po zakonu. Da li su možda oni radili u Rusiji “na crno”?

Terzić: Informacije koje mi imamo, mada ceo taj aranžman nije išao preko ambasade kao što je to obično slučaj, je da su radnici koji su nastradali imali regularne radne dozvole koje su im izdali ruski organi.

RSE: Koji će biti naredni koraci nadležnih posle ove tragedije?

Terzić: Prvo, od ruskih organa tražićemo očekujemo zvanične i precizne rezultate istrage koja se vodi. Naravno stupićemo i u kontakt sa izvođačem, kompanijom “Velestroj”, i tražiti da se našim i svim drugim radnicima stvore bezbedni i korektni uslovi za obavljanje posla, koliko je moguće u datim okolnostima.

U međuvremenu oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova Srbije koje je saopštilo da je analiza uzroka nesreće još u toku i da se "očekuje izveštaj u što skorijem roku", dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, beogradski mediji javili su u nedelju da se požar na sibirskom poluostrvu Jamal dogodio u subotu uveče, da je ukupno stradalo osam osoba, i da je u trenutku izbijanja vatre na gradilištu bio veliki broj radnika iz Srbije koji su u Rusiju otišli preko firme "Velestroj".

Takođe, navodi se da je u požaru izgoreo smeštajni blok sa oko 80 soba, u montažnim barakama u kojima su spavali radnici iz Srbije, Kirgistana, Rusije i Belorusije. Neproverene informacije sa mesta događaja lica mesta ukazuju da su se najverovatnije zapalile prostorije u kojima su zaposleni sušili odeću.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG