Dostupni linkovi

Građane zanima ekonomija, ne kult ličnosti


Građane zanima ekonomija, ne kult ličnosti

Ružić: Za građane Srbije je najvažnija ekonomija. Ekonomija je praktično majka svake politike i mislim da su tu odgovori na sve izazove i pitanja o kojima mi pričamo. Da li se razvija kult ličnosti, da li neko lupa packe SPS-u ili svojim stranačkim funkcionerima u SNS-u, prosečnog građanina u Srbiji ne interesuje.

RSE: Nije tačno. Teško je odvojiti ekonomske ulove od ambijenta u kom živite.

Ružić: To je nametnuta tema. Mislim da je za građane mnogo važnije da se ne bavimo tim stvarima, nego je mnogo važnije da se bavimo ekonomijom. Za Srbiju je bitno da privučemo respektabilne kompanije, ljude sa imenom i prezimenom, ljude koji će svojim kapitalom da garantuju strateško partnerstvo i nove investicije, direktne investicije u Srbiju. Za svakog investitora se moramo boriti. Ne slažem se da ćemo izaći iz krize ako se budemo bavili medijskim špekulacijama, tabloidnim medijima, sankcionisanjem, što podržavam, onih koji ne plaćaju porez, da li se radi o sferi narodne ili zabavne muzike. Nećemo izaći ni ako se deset dana priča o legalizaciji prostitucije, na osnovu jedne moje izjave, gde ja i dalje stojim pri tom stavu. Nisam dao intervju, nego sam dao izjavu, na pitanje koje je usledilo o jednom društvenom fenomenu. Ne vidim da je to prioritetno pitanje kojim Srbija treba da se bavi. Ako je to način da izađemo iz krize, ja se onda ne slažem.

RSE: Da li su svi projekti koji se predstavljaju u medijima kao grandiozni zaista takvi?

Ružić: Mislim da je mnogo važnije da dođu respektabilne kompanije. Trebamo nove proizvodnje i moramo ulagati u nauku i obrazovanje. Industrija je devastirana. Imamo jedan dobar projekat sa Fijatom. To je jedini projekat koji funkcioniše, kao i namenska industrija, gde smo i dalje u velikoj borbi za starim tržištima.

RSE: Znači, osim Fijata, nema drugog dobrog projekta?

Ružić: Rekao bih da je velika šteta što nije ostvaren projekt fabrike mikročipova. Upravo na projektima visoke tehnologije, možete da ostvarite velike profite. Ono što očekujem da će se desiti, to su ovi mukotrpni pregovori sa Esmarkom u vezi sa železarom Smederevo jer tu rešavamo neka socijalna pitanja. Mislim da je dobar projekt sa Air Srbijom. Očekujem da posle Esmarka dođe jedna od najprestižnijih kompanija u automobilskoj industriji, po pitanju kablova, to je Delphi. To je američka kompanija, koja će doći. Evidentno je da moramo tu stratešku i ekonomsku saradnju usmeriti i iskoristiti, te odnose sa SAD-om. Ne treba polarizovati, nego podeliti ekonomski interes Ruske federacije i SAD-a, ne samo u Srbiji, nego i u regionu. Time možemo ostvariti jedan balans koji će dovesti do dobrog i zdravog okruženja, u kojem ćemo svi ovde, ne samo Srbija, već sve zemlje pretendenti za ulazak u EU, poslovati i podići životni standard naših građanki i građana.

XS
SM
MD
LG