Dostupni linkovi

Opozicija traži od Netanjahua da otkaže govor u SAD


Lideri opozicionih stranaka u Izraelu pozvali su danas premijera Benjamina Netanjahua da otkaže govor planiran za 3. mart pred američkim Kongresom, tvrdeći da će to nanijeti štetu Izraelu.

Predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa republikanac Džon Bejner pozvao je izraelskog premijera da govori pred Kongresom o prijetnji koju za Izrael predstavlja Iran. Poziv je uslijedio odmah pošto je američki predsjednik Barak Obama u svom govoru o stanju nacije 20. januara nagovijestio da će uložiti veto na prijedlog zakona o sankcijama Iranu.

Lider Laburitičke partije Izraela Isak Hercog rekao je danas da umjesto upozorenja odaslatog svijetu o prijetnjama iranskog nuklearnog programa, Izrael trpi štetu na polju ključno važnih odnosa sa SAD.

Zehava Galon iz lijeve partije Merec takođe je pozvala Netanjahua da otkaže planirani govor. Centristički lider Jair Lapid rekao je da je nesporazum oko govora "proizveo mnogo štete izraelskim odnosima sa SAD".

Dogovor koji je postignut između vođe repoublikanaca u Kongresu i izraelskog premijera, zaobilazeći Bijelu kuću, podijelio je američke kongresmene, tako da je veliki broj demokrata za 3. mart najavio svoj nedolazak u Kongres, da bi posljednji udarac stigao iz potpredsjedničke kancelarije, jer je Džozef Bajden nedavno otkazao svoje prisustvo a sve zbog puta u inostranstvo tog dana na lokaciju koja nije navedena.

XS
SM
MD
LG