Dostupni linkovi

Počinje 31. Festival Sarajevska zima


Performansom klizača Sarajeva pod nazivom "Infinity" ("Beskonačnost") danas će u Olimpijskoj dvorani "Zetra" početi cjelodnevni program otvaranja šarenog umjetničkog karnevala - ovogodišnjeg 31. izdanja Internacionalnog festivala "Sarajevska zima".

Centralni program otvaranja bit će upriličen navečer u Narodnom pozorištu Sarajevo s ovogodišnjom festivalskom temom "Infinity", uz učešće više umjetničkih segmenata.

Festival će otvoriti komična opera u tri čina "Don Pasquale" Gaetana Donizettija, kojoj će prethoditi raznoliki sadržaji - Sarajevska filharmonija izvest će himnu BiH, uslijedit će priča o jogi u svakodnevnom životu, potom će bh. glumci smješteni u ložama Narodnog pozorišta čitati stihove i tekstove istakutih književnika BiH i svijeta, dok će članovi Baleta NPS-a izvesti tačku na pjesmu "My way" Franka Sinatre.

Osim centralnog večernjeg dijela, program otvaranja Festivala trajat će cijeli dan raznolikim programom na više lokacija u gradu.

Počasni gost 31. izdanja "Sarajevske zime" je Indija, te će mnogi programi biti posvećeni umjetničkim i duhovnim dometima te zemlje.

Na ovogodišnjem Festivalu očekuje se učešće oko 1.300 umjetnika iz 40-ak zemalja svijeta, koji će raznolikim umjetničkim stvaralaštvima načiniti most između različitih kultura i tradicija, obogaćujući kulturnu scenu Sarajeva programima iz svih sfera kulture i umjetnosti.

XS
SM
MD
LG