Dostupni linkovi

Dačić u SB UN o Kosovu


Savjet bezbjednosti UN razmotriće danas situaciju na Kosovu na osnovu redovnog izvještaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Na sjednici koja počinje popodne po srednjoevropskom vremenu učestvuje ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, a prisustvovaće i šef kosovske diplomatije Hašim Tači.

U izvještaju za period od 16. oktobra do 15. januara, Ban Ki Mun je apelovao na lidere svih političkih entiteta na Kosovu da što prije prevaziđu trenutni politički zastoj i da brzo preduzmu korake za uspostavljanje specijalnog suda za zločine o kojima je vodio istragu istražni tim EU.

Generalni sekretar UN je, takođe, istakao da očekuje što ranije potpuno i iskreno angažovanje Beograda i Prištine u dijalogu na visokom nivou u kojem posreduje EU ističući da "ključno pitanje u tom pogledu ostaje uspostavljanje, u skladu sa sporazumom, asocijacije/zajednice srpskih opština".

Uoči sjednice Dačić će razgovarati sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, a tokom dana sastaće se i ambasadorom Kine koji predsjedava sjednici Savjeta bezbjednosti Liom Điejiem.

XS
SM
MD
LG