Dostupni linkovi

Statakis: Grčka ne namjerava da ucjenjuje eurozonu


Grčka ne želi da se vrati na stanje prije krize, niti namjerava da ucijenjuje eurozonu, saopštio je grčki ministar privrede Jorgos Statakis.

„Pokušavamo da nađemo najlogičnije moguće rješenje za obje strane, rješenje koje bi gubitke evropskih poreskih obveznika svelo na minimum“, rekao je Statakis u intervjuu za CNN, prenosi Tanjug.

On je naveo da su Grčkoj neophodne strukturne reforme, prije svega u oblasti poreza i javne administracije, procienjujući da će vlada u Atini uskoro postići sporazum sa međunarodnim kreditorima o restrukturiranju duga nastalog po osnovu programa pomoći „trojke“ Atini u vrijednosti 240 milijardi eura.

Statakis je dodao da podržava predlog ministra finansija Yanisa Varufakisa da grčki dug bude zamijenjen dvjema vrstama novih obveznica, pri čemu bi prve, odnosno dužničke hartije vezane za nominalni privredni rast, zamijenile evropske spasilačke zajmove, dok bi druge, sa neograničenim rokom trajanja, zamijenile grčke obveznice koje su u posjedu Evropske centralne banke.

„Privredni rast je prioritet nove vlade. Naš jedini mandat je da ponovo zaposlimo Grčku i popravimo blagostanje domaćinstava, od kojih jedna trećina živi ispod linije siromaštva“, rekao je Statakis.

XS
SM
MD
LG