Dostupni linkovi

ICMP: u BiH pronađeno više od 70 posto nestalih


U Bosni i Hercegovini je pronađeno više od 70 posto nestalih osoba, a još se traga za oko osam hiljada osoba - rečeno je danas u Tuzli, gdje je prezentirana publikacija o nestalim osobama u BiH u organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Koordinator Odjela za pravdu i civilno društvo pri ICMP-u Matthew Holliday kazao je da je uvid u stanje nestalih osoba u BiH rezultat višegodišnjeg rada ljudi u ICMP-u koji predstavlja proces od početka identifikacija putem tradicionalnih metoda pa preko uvođenja DNK tehnologije u svrhu identifikacije nestalih osoba do danas.

- Na kraju ratnih sukoba u BiH evidentirano je oko 32.000 nestalih osoba. Zahvaljujući svim naporima koje je BiH uložila u proces traženja i identifikacije, više od 70 posto nestalih osoba je pronađeno. Od ukupnog broja pronađenih osoba, više od osam hiljada je identifikovano tradicionalnim metodama, prepoznavanjem, dok je ostatak identifikovan putem analize DNK, koji je u proces uveo ICMP - podvukao je Holliday.

Vijeće ministara BiH, dodao je, mora poduzeti sve korake da se ovaj proces nastavi, a to znači jačanje Instituta za nestale osobe BiH koji je jedini odgovor za nastavak ovog procesa i njegovo okončanje.

- Proces pregleda neidentifikovanih posmrtnih ostataka u 12 mrtvačnica u BiH je proces koji je otpočeo prije 18 mjeseci i mora se nastaviti. U dosadašnjem pregledu je dao jako pozitivne rezultate u kojima se prvenstveno ističe da smo došli do novih identiteta neidentifikovanih posmrtnih ostataka - naglasio je.

Izvještaj završava setom preporuka koje daju jasne smjernice na koji način treba nastaviti proces da bi se uspješno priveo kraju.

XS
SM
MD
LG