Dostupni linkovi

Berlin: Cipras je dobrodošao


Iako novi grčki premijer Aleksis Cipras nije planirao posjetu Njemačkoj tokom svoje prve turneje, iz Berlina mu je poručeno da je dobrodošao.

"Cipras je dobrodošao u Berlin. Za sada nema konkretnih dogovora (o njegovom dolasku)", izjavila je portparolka vlade Kristin Virc na redovonoj konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, u interesu je Njemačke da ima "dobar i prijateljski odnos" s grčkom vladom ali nije isključena mogućnost vođenja "osjetljivih razgovora o pitanju grčkog duga".

Kristin Virc je dodala da će naredni samit 12. februara u Briselu "sigurno" biti mogućnost susreta Ciprasa i njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Njemačka čeka da vidi konkretne ideje grčke vlade", dodala je ona.

Sedam dana poslije pobjede na parlamentarnim izborima u Grčkoj, Cipras danas ide na Kipar, u svoju prvu posjetu nekoj stranoj zemlji. Očekuje se da će razgovorima dominirati problem javnog duga Grčke i Kipra.

Cipras potom putuje u posjete Italiji i Francuskoj.

Angela Merkel koja se zalaže za politiku štednje u Evropi, u subotu je isključila mogućnost otpisa ogromnog grčkog duga.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izrazio je želju da posjeti Berlin i Frankfurt gdje hoće da razgovara sa zvaničnicima Evropske centralne banke, ali za sada nijedan datum nije predviđen s njemačkim kolegom Volfgangom Šojbleom.

XS
SM
MD
LG