Dostupni linkovi

Merkel poziva na primirje u Ukrajini


Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da Njemačka neće snadbijevati oružjem Ukrajinu i pozvala na hitnu obnovu prekida vatre na istoku te zemlje.

Govoreći na press konferenciji u Budimpešti, danas, 2.februara, Merkel je pozvala na podršku diplomatskom rješenju ukrajinskog konflikta, koji se kako je rekla "ne može riješiti vojnim putem".

Ona je rekla da Njemačka neće vojno podržati ukrajinsku vojsku kroz isporuku oružja.

Sukobi između ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku Ukrajine odnijeli su do sada više od 5100 života od aprila prošle godine.

Nade da će se ponovo intenzivirani sukobi zaustaviti propali su kada je u subotu 31.januara,propao sastanak Kontakt grupe u Minsku.

Ministar vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov na press konfrenciji u Pekingu insistirao je na tome da se pozicija Moskve nije promijenila, pozivajući na direktne pregovore između Kijeva i lidera separtista.

Lavrov je kritikovo ono što je nazvao "bezrezervnom" američkom podrškom ukrajinskoj vladi, koja, kako tvrdi, teži tome da riješi konflikt silom.

Lider pobunjenih proruskih snaga Aleksandar Zaharčenko, objavio je danas mobilizaciju 100 000 separtista u narednih 11 dana na pobunjenom istoku Ukrajine.

XS
SM
MD
LG