Dostupni linkovi

Han: Realizacija Briselskog sporazuma uslov za poglavlje 35


Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han rekao je da bi trebalo sve postojeće obaveze iz Briselskog sporazuma da budu ispunjene da bi bilo otvoreno poglavlje 35 i dodao da na tom planu ima još dosta toga da se uradi.

"Sadržaj ovog poglavlja je vrlo jasan i dobro poznat vlastima Srbije. Poglavlje će pokriti normalizaciju odnosa sa Kosovom kao i veliki broj sporednih pitanja - npr. članstvo u Evropskom fondu za razvoj i Evropskoj investicionoj banci, privremeni aranžmani i sl. U tom smislu, poglavlje 35 će pratiti koliko Srbija ispunjava obaveze koje je preuzela na sebe u okviru dijaloga", rekao je Han u intervjuu za Kord.

Prema njegovim riječima, prva revizija ovih pitanja, koju je obavljena prošle godine bila je uspješna.

"Sledeći korak će biti izveštaj o skriningu. Na osnovu ovog izvještaja će zemlje članice EU donijeti odluku o otvaranju ovog poglavlja. Da bi se to dogodilo, sve postojeće obaveze koje su preuzete Briselskim sporazumom od 19. marta 2013. godine trebalo bi da budu uspunjene. Iako je određen dobar napredak već postignut, još uvjek mora dosta toga da se uradi", rekao je Han.

Na opasku Korda da zvanični Beograd insistira da je vlada Srbije završila svoj posao, i na pitanje šta još mora da se uradi, Han kaže da je EU uspostavila dijalog između Beograda i Prištine i da je to sada proces tokom kojeg dvije strane razgovaraju i dogovoraju se o rješenjima problema na zajedničkom putu napred.

"Ali svaka strana ima svoj "domaći zadatak" kada je u pitanju sprovođenje ovih odluka. Mi očekujemo da obje strane ispune svoj dio", dodao je on.

XS
SM
MD
LG