Dostupni linkovi

Zatvorena biračka mjesta u Stanarima i Istočnom Drvaru


U Stanarima su večeras u 19 sati zatvorena biračka mjesta na kojima su registrirani stanovnici te "najmlađe" općine u RS-u birali načelnika i odbornike u lokalnom parlamentu.

Prema prvim nezvaničnim informacijama iz Općinske izborne komisije, izlaznost je bila na zadovoljavaljućem nivou i iznosi oko 60 posto.

Pravo glasa na izborima u Stanarima imalo je 7.943 birača. Od tog broja, za glasanje na redovnim biračkim mjestima upisano je 7.856 birača, u odsustvu 16 i izvan BiH 71 birač.

Za načelnika Stanara građani su mogli da biraju između kandidata Dušana Panića iz SNSD-a, Mladena Kršića iz SDS-a i nezavisnog kandidata Marinka Janjilovića.

Za 15 odborničkim mjesta u Skupštini općine Stanari prijavilo se sedam političkih partija - SNSD, SDS, DNS, SP, HDZ BiH, PDP, Srpska alternativa, te četiri nezavisna kandidata - Mirko Kajganić, Radojica Keser, Slaviša Đukić i Borka Stanković.

Izbori u Stanarima su održani nakon što je Narodna skupština Republike Srpske početkom septembra 2014. usvojila zakon o osnovanju ove općine.

Stanari su imali status općine do 31. januara 1960. godine, a sve do septembra prošle godine bili su naselje u sastavu grada Doboja.

Prve preliminarne nekompletne rezultate izbora Centralna izborna komisija BiH će objaviti večeras do 22.30 sati na svojoj internet stranici.

U općini Istočni Dravar danas su održani prijevremeni izbori za načelnika te općine.

Za izbore je bilo registrirano 176 birača koji su mogli da biraju između dva kandidata za načelnika - Milke Ivanković (Zavičajni socijaldemokrati-Mile Marčeta) i Milovana Mihajlovića (Socijalistička partija).

Do 19 sati kada je zatvoreno jedno biračko mjesto koje je jedino i bilo u funkciji glasala su 93 građanina, odnosno 65 posto registriranih birača.

Glasanje je proteklo bez problema, potvrdila je predsjednica Opštinske izborne komisije Vesna Aćić.

XS
SM
MD
LG