Dostupni linkovi

Poplave na sjeverozapadu Grčke i u južnoj Albaniji


Poplave, izazvane jakim kišama, pogodile su sjeverozapad Grčke i jug Albanije, zbog čega su danas evakuisane stotine mještana i uništen kameni most iz 18. vijeka u Grčkoj, ali nema žrtava.

Jaka kiša počela je juče da pada u Epiru na sjeverozapadu Grčke, zbog čega su vlasti morale da evakuišu četiri sela i nekoliko zabačenih poljoprivrednih kuća nedaleko od gradića Arta.

Najmanje četiri rijeke su se izlile iz korita, od čega tri nedaleko od Arte, i još jedna blizu grčko-albanske granice. Takođe se srušio most Plaka, kod Arte.

Grčki premijer Aleksis Cipras posjetio je komandni vatrogasni centar u Atini, gdje je tražio od vladinih stručnjaka da obiđu poplavljene oblasti i prekontrolišu puteve i ugrožene spomenike.

Jake kiše i snijeg izazvali su i u južnoj Albaniji izlivanje rijeka, koje su poplavile hiljade hektara, stotine kuća i mnoge puteve.

Policija i vojska evakuisale su brojne porodice i stoku iz poplavljenih područja u oblastima Valone, Fijera, Đirokastre i Berata, između 100 i 180 kilometara južno od glavnog grada Tirane, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Mnoge oblasti u južnoj Albaniji nemaju struje ni vode. Policija je pozvala građane da otkažu putovanja, jer se u narednim danima prognoziraju nove obilne padavine.

XS
SM
MD
LG