Dostupni linkovi

Tužilaštvo Hrvatske traži istražni zatvor za Glavaša


Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo zatražilo je od suda da odredi istražni zatvor Branimiru Glavašu jer mu je sada na snazi presuda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dužu od pet godina.

Tužiteljstvo od zagrebačkog Županijskog suda traži da se Glavašu istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od bijega, izvjestilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, ne navodeći identitet okrivljenika.

Zahtjev za određivanjem istražnog zatvora uslijedio je nakon što je nedavno izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda povuklo potjernicu za Glavašem i odbilo prijedlog da mu se ukine istražni zatvor uz pojašnjenje da je rješenje kojim je "pritvoren" po sili zakona prestalo egzistirati čim je počeo izdržavati zatvorsku kaznu.

Potjernicu za Glavašem zagrebački sud raspisao je 16. januara, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu na osam godina temeljem koje je služio kaznu u Bosni i Hercegovini zbog ratnog zločina u Osijeku 1991. u slučajevima "Selotejp" i "Garaža".

Nakon ukidanja pravomoćne presude na snazi je nepravomoćna presuda kojom je bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora.

XS
SM
MD
LG