Dostupni linkovi

Kaznene prijave protiv Ministarstvu VT BIH zbog municije Ukrajini


Suvad Osmanagić, direktor firme „Unis Group“ iz Sarajeva izjavio je za RSE da će u 14 sati podnijeti kaznene prijave protiv čelnih ljudi u Ministarstvu trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, jer im nisu izdali dozvolu za isporuku municije Ukrajini.

Kako tvrdi Osmanagić, kompanija na čijem je čelu je zatražila saglasnost vlasti BiH za izvoz u Ukrajinu municije u vrijednosti od pet miliona eura, te da su Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, krajem septembra, podnijeli zahtjev za izdavanje dozvole za izvoz municije, ali da nikada nisu dobili odgovor.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je u četvrtak zatražilo od vlasti Bosne i Hercegovine da ne dozvole izvoz municije u Ukrajinu.

„Pozivamo bosanskohercegovačke vlasti na odustajanje od planova da snabdiju Kijev municijom. Takvi planovi su u suprotnosti s međunarodnim normama i obavezama OSCE-a, posebno u dijelu Foruma o sigurnosnoj saradnji
Ovaj korak, posebno zbog eskalacije sukoba u jugoistočnoj Ukrajini, ne bi doprinio miroljubivom rješenju u regionu i vodio bi daljem besmislenom nanošenju žrtava nad civilnim stanovništvom“, navodi se u izjavi portparola ministarstva Aleksandra Lukaševiča.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević danas bi kako je najavila trebala saopćiti odluku hoće li firmi Unis Grop biti odobren izvoz municije u Ukrajinu. No, kako saznajemo se neće odrediti po ovom pitanju.

XS
SM
MD
LG