Dostupni linkovi

Palestinci kritikuju izraelski plan izgradnje kuća


Plan Izraela da izgradi novih 430 kuća na Zapadnoj obali je "ratni zločin", izjavio je u petak zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Abu Jusef. -

Izraelska vlada raspisala je tokom dana tender za izgradnju 430 kuća na Zapadnoj obali, rekao je Danijel Zajdeman, šef nevladine organizacije koja nadgleda aktivnosti povezane s izgradnjom.

To je prvi tender za izgradnju kuća od oktobra prošle godine i najvjerovatnije i posljednji uoči općih izbora 17. marta, prenosi Tanjug.

Prema Zajdemanu, novi tenderi povezani su s predstojećim izborima na kojima se stranka Likud premijera Benjamina Netanijahua nadmeće s ostalim desničarskim strankama.

- Teško da je to slučajnost - istakao je on, dodavši da to ne bi moglo da se dogodi bez Netanijahuovog znanja i saglasnosti.

Zajdeman je rekao da će nove kuće biti izgrađene u četiri već postojeće naselja na Zapadnoj obali - 112 u Adamu, 156 u Elkani, 78 u Alfei Menashe i 84 u Kirjat Arbi.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu tokom šestodnevnog rata 1967. godine. Izgradnja naselja na tom području je nezakonita prema međunarodnom pravu, a protive se i SAD i međunarodna zajednica jer to vide kao prepreku za postizanje eventualnog mirovnog sporazuma s Palestincima.

XS
SM
MD
LG