Dostupni linkovi

EU produžila sankcije Rusiji


Evropske sankcije Rusiji, koje ističu u martu, biće produžene do septembra, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Sankcije, koje obuhvataju 132 ruska i ukrajinska funkcionera kojima je zabranjeno da putuju u EU i 85 preduzeća i banaka kojima je uskraćen pristup na evropsko tržište, produzene su zbog pogoršanja situacije na terenu i odbijanja Rusije da poštuje sporazum iz Minska, rekla je sefica evropske diplomatije, nakon sastanka šefova diplomatija EU u Briselu.

Današnja sednica Spoljnopolitičkog saveta EU protekla je u znaku oštre debate između većine zemalja članica, koje su tražile pooštravanje sankcija, i manjine, predvođene Grčkom, koja je bila protiv njihovog produžavanja.

"Postigli smo konsenzus', rekla je Mogerini na konferenciji za medije nakon sastanka i dodala da je Evropska komisija zadužena da pripremi spisak novih imena za "crnu listu" EU, o čemu će ministri ponovo odlučivati početkom februara.

Nekoliko zemalja članica, uključujući baltičke države i Poljsku, zalagale su se za mnogo oštriji pristup koji bi uključio šire sankcije protiv ruske privrede, ali o tome nije postignut neophodan konsenzus.

Litvanski ministar spoljnih poslova Linus Antanas Linčevičius rekao je pre početka sastanka da smatra da bi samoproglašene Donjecke i Luganske republike trebalo staviti na listu terorističkih organizacija, a Rusiju osuditi zbog agresije na Ukrajinu.

"Mora se reći: Rusija vodi rat protiv Ukrajine", kazao je on.

Mogerini je najavila da će šefovi država i vlada EU, koji u Briselu treba da se sastanu 12. februara, ponovo razmotriti situaciju na terenu i potrebu za uvođenjem novih restriktivnih mera prema Rusiji.

"EU nastavlja da podržava političko rešenje za Ukrajinu i sprovođenje dogovora iz Minska", poručila je visoka predstavnica, naglašavajući da će poslednju reč imati lideri EU kada se budu okupili na februarskom samitu.

XS
SM
MD
LG