Dostupni linkovi

IZ BiH osudila incident u džamiji


Kancelarija poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića najoštrije je osudila ometanje vršenja verskog obreda u džamiji Stara Breka u Sarajevu i verbalni napad na imama Muhameda Velića.

Islamska zajednica BiH u saopštenju traži od nadležnih organa u BiH da što pre otkriju počinioce izgreda, utvrde njihove motive i nalogodavce.

"Onemogućavanje obavljanja vjerskog obreda nije samo remećenje javnog reda i mira, nego ga treba tretirati kao krivično delo, jer je vršenje verskog obreda jedno od osnovnih ljudskih prava i zaštićeno svim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i slobodama", ističe se u saopštenju.

Islamska zajednica BiH očekuje od organa u BiH da obezbede uslove u kojima će muslimani moći u miru poštovati svoju veru, a provokatori i nasilnici biti prepoznati i onemogućeni da izazivaju incidente u džamijama.

Povratnik sa sirijskog ratišta Kenan Kršo sa još dva lica u petak, 23. januara, upao je u džamiju tokom molitve i verbalno napao imama Velića. Oni su na sebi nosili majice sa zastavom organizacije "Islamska država".

Iz policije su rekli da se Kršo predao i da prihvata sve posledice ovog čina, ali negira da je neko bio sa njim u džamiji.

XS
SM
MD
LG