Dostupni linkovi

Hakovan sajt Malejža erlajnza


Zvaničnici zlosrećne aviokompanije Malejža Erlajnz nastoje danas da poprave veb sajt firme, koji je hakovala grupacija koja simpatiše terorističku organizaciju Islamska država.

Malejža erlajnz je prošle godine izgubila dva aviona puna putnika. Jedan je nestao iznad mora u oblasti Južne Azije i nikad nije pronađen, a drugi je oboren iznad ratišta na istoku Ukrajine.

Sajt aviokompanije jutros je osvanuo izmenjen. Tamo je prvo pisalo "404 - Plane Not Found" (avion nije pronađen) i da je sajt "hakovao Sajber-kalifat", a priložena je bila fotografija aviona erbas A380 u vlasništvu Malejža erlajnza. U brauzer-tabu vebsajta pisalo je "ISIS (Islamska država) će pobediti".

Potom je osvanula još jedna promena - na sajtu se pojavila slika gmizavca u sakou koji puši lulu, a nosi šešir i monokl. Natpis u kojem se pominje ISIS je nestao a istaknuta je nova poruka "Lizard Squad - Official Cyber Caliphate (Gmizavački odred - zvanični sajberkalifat), sa linkom ka Tviter nalogu ove grupe.

Aviokompanija je saopštila da se radi o "privremenom kvaru" koji nije poremetio funkciju rezervacija sedišta preko sajta.

"Gmizavački odred" je pak najavio da će "uskoro izbaciti ulov pronađen na serverima" aviokompanije.

Ova hakerska grupa je prošle godine preuzela odgovornost za napade na
Plejstejšn mrežu kompanije Soni i na Xbox sajt kompanije Majkrosoft.

XS
SM
MD
LG